spavanje
Foto: Shutterstock

Sve više studija na svetskom nivou pokazuje da loše navike spavanja i nedostatak sna ne izazivaju samo osećaj umora u našem telu, već mogu da dovedu i do ozbiljnih zdravstvenih problema i skraćivanja životnog veka.

Kako bi podigao svest o važnosti higijene i kvaliteta spavanja, ali i pospešili prodaju svojih proizvoda, sve češće daju odgovore na pitanje kako bolje spavati i to kroz razne kanale.

Možda najdelotvorniji je postupak jednog lanca prodavnica nameštaja i opreme za kuću koji je rešio da napravi pravu i zvaničnu "Školu spavanja“.

Oni u svojim radnjama zapošljavaju stručnjake za spavanje koji su prošli posebne obuke, da bi svakoga ko uđe u radnju i da znak da mu treba nova oprema za krevet, mogli da obuče na ovu temu.

- Neverovatno je da kada uporedite kako ljudi biraju garderobu, posebno naprimer jakne, kapute, haljine i kako biraju recimo dušek. Dok kupuju odeću ostanu u radnji satima da probaju i odaberu pravi model, a dušek jednom pritisnu i kažu: "Ma, može ovaj" - kažu iz ovog lanca. 

Njihov stav, u kom se slažu sa brojnim lekarima, je da moramo pod hitno da prekinemo sa takvim navikama. Treba, kažu, da se prisetimo da oko trećine života provedemo spavajući, pa bi bilo zaista važno da nam to vreme prođe u udobnosti. 

Zbog toga su, navode, odlučili da i svojim kupcima, ali i generalnoj publici, "otvore oči" i pomognu da lakše zaspu. 

Stručnjak za spavanje je i Jelena Nikolić iz Srbije, koja tvrdi da, ukoliko loše spavate, bićete razdražljivi, nervozni i nećete imati fokus.

- Dobrim snom sve ostalo nadomešćujemo. Produktivniji smo i bolje pamtimo. Kada se dobro naspavamo, ujutru odradimo više posla - tvrdi ona.

Ona je dala nekoliko saveta šta nije poželjno da radite pred odlazak u krevet, ali i šta je preporučljivo.

- Oslobodite se stresa. Stres je i gledanje u ekran ili ako imate neki stresan razgovor, nešto što vas čeka. Savet je da se resteretite, da ne mislite previše o sutrašnjem danu. Fokusirajte se na neku nebitnu stvar, na nešto što vas relaksira ili na neki lepi događaj tog dana.

- Provetrite prostoriju što je više moguće. Poželjno je da bude malo rashlađena prostorija. Većina voli da im bude toplo i ušuškano. Zato dolazi do buđenja u toku noći. Preporuka je i da imate dobar prekrivač, pre svega udoban jastuk, kao i dušek odabran prema vašim potrebama.

- Ne jedite pred spavanje. Lezite rasterećenog stomaka i glave.

- Izbegavajte upotrebu mobilnih uređaja, računara i gledanje u televizor nekih pola sata do sat pre spavanja.

- Spavanje tokom dana posle posla ili power nap od 15 minuta do pola sata ne šteti večernjem snu. Ako kasnije idete na spavanje, onda je u redu da oko 6 malo dremnete. U slučaju da ležete u 21 ili 22 sata, tada ćete verovatno pomeriti period kada legnete.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading