DA NEMA TOGA, DANAS NE BIH BILA ŽIVA Potresna ispovest žene kojoj su ugradili pejsmejker u mozak kao eksperimantalnu terapiju
Foto: Shutterstock

 Znala je da je bolest može ubiti. Oba njena roditelja su sebi oduzeli živote.

Bila je voljna da pokuša nešto ekstremno: ugraditi elektrode u njen mozak kao deo eksperimentalne terapije. Istraživači kažu da bi tretman - duboka moždana stimulacija ili DBS - mogao na kraju pomoći milionima u depresiji koja se opire drugim tretmanima.

Odobren je za stanja uključujući Parkinsonovu bolest i epilepsiju, a mnogi lekari i pacijenti se nadaju da će uskoro postati dostupniji za depresiju.

Tretman daje pacijentima ciljane električne impulse, slično kao pejsmejker, ali za mozak. Sve veći broj istraživanja obećava, dok je par njih još uvek u toku, uprkos tome što su dve velike studije koje nisu pokazale prednost upotrebe DBS-a za depresiju privremeno zaustavile napredak.

depresija

 

 

U međuvremenu, Uprava za hranu i lekove pristala je da ubrza pregled zahteva Abot laboratorije da koristi svoje DBS uređaje za depresiju otpornu na lečenje.

„U početku sam bila oduševljena jer mi se koncept činio tako intenzivnim. Kao, to je operacija mozga. Imate žice ugrađene u vaš mozak“, rekla je Holenbek.

„Ali takođe sam se osećala kao da sam u tom trenutku pokušala sve, i bila sam očajna u potrazi za odgvorom.'' 

Holenbeck je patila od simptoma depresije kao dete koje je odrastalo u siromaštvu i bez toplog doma. Njena prva velika borba dogodila se na koledžu, nakon samoubistva njenog oca 2009.

Još jedan težak udarac dogodio joj se tokom predavanja, ostavivši je skoro paralisanu, i zabrinutu da će izgubiti posao predavača. Požurila je u bolnicu.

Ona to naziva „šablonom uključivanja i isključivanja“. Nakon što je neko vreme reagovala na lekove, povratila bi se.

Doktorirala je psihologiju, čak i nakon što je izgubila mamu na poslednjoj godini studija. Ali crna rupa se uvek vraćala. Ponekad je, kako je rekla, razmišljala o tome da okonča svoj život.

Rekla je da je iscrpela sve opcije, uključujući i elektrokonvulzivnu terapiju, kada joj je lekar rekao za DBS pre tri godine.

Hollenbeck priznaje da DBS nije lek za sve. Ona i dalje uzima lekove za depresiju i potrebna joj je stalna nega. Nedavno je posetila Mejberg u njenoj kancelariji i razgovarala o oporavku.

„Ne radi se o tome da budete srećni sve vreme“, rekao joj je doktor. "Radi se o napretku." To je ono što istraživači sada proučavaju - kako pratiti napredak.

BONUS VIDEO 


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading