TEŽAK UDARAC ZA DOLAR Nagla promena nakon tri nedelje rasta
Foto: Shutterstock

Pritom je dolar prema evropskoj valuti ojačao 0,2 posto, pa je cena evra skliznula na 1,0705 dolara. Istodobno, kurs dolara prema japanskoj valuti spustio se 0,47 posto, na 129,94 jena.

Samo u četvrtak dolarov indeks oslabio je 0,62 posto, što je bio njegov najveći dnevni pad u zadnjih otprilike mesec dana jer su neki Fedovi zvaničnici signalizirali da će ccentralna banka zastati sa zaoštravanjem monetarne politike ovoga meseca.

TEŽAK UDARAC ZA DOLAR Nagla promena nakon tri nedelje rasta

Shutterstock/Svetlana Lukienko

 

Naime, guverner podružnice Feda Philadelphije Patrick Harker izjavio je u četvrtak kako je "vreme da se barem na jednom zasedanju stisne stop kako bi se videlo kamo sve to ide", referirajući se na sledeće zasedanje Feda od 13 do 14. juna.

Dan ranije, guverner Feda Philip Jefferson rekao je da bi pauziranje u ciklusu povećanja kamatnih stopa "omogućilo odboru da vidi više podataka pre donošenja odluka o opsegu dodatnog jačanja politike".

U prilog pauziranju idu i najnoviji pdoaci s američkog tržišta rada, koji upućuju na moguće meko prizemljenje najveće svetske ekonomije. Naime, u maju je u SAD-u bilo otvoreno 339 hiljada novih radnih mesta, znatno više od 190 hiljada koliko se očekivalo te više od aprilskih 253 hiljade.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading