ljudski mozak
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Najnovija studija je pokazala da pol bitno određuje način razmišljanja i ponašanje. 

Pitanje da li  muški i ženski mozak, u stvari, različito funkcionišu, decenijama je kontroverzno. Mnogi akademici tvrde da priroda - a ne naša biologija - oblikuje način na koji razmišljamo i osećamo se. I do sada, nikada nije bilo dokaza koji bi sugerisali da unutrašnji rad svakog mozga funkcioniše drugačije, piše the sun. 

Naučnici sa Univerziteta Stanford otkrili su da je moguće razlikovati polove na osnovu aktivnosti u oblastima „vrućih tačaka“.

Nalazi, objavljeni u nacionalnoj akademiji nauka, sugerišu ključne razlike u "podrazumevanom režimu" mozga koji nam pomaže da obradimo ideju "sopstva" i da povratimo sećanja. Takođe su pogođeni stratum i limbički sistem, koji su zaduženi za učenje i regulisanje emocija. Prethodna istraživanja su ukazala na razlike u tome kako muški i ženski mozgovi, uključujući i to ko je duhovitiji, ko ima bolji osećaj za pravac i koji od njih dvoje bolje uči jezike.

Muški mozak: 

  • Bolji vozači 
  • Duhovitiji 
  • Impulsivniji

Mnogi muškarci se hvale da su bolji vozači, dosadno, ali, mogli bi biti u pravu. Prema nekoliko studija, muškarci malo nadmašuju žene kada su u pitanju veštine navigacije. Tim stručnjaka sa Univerziteta Ilinois Urbana-Champaign nedavno je sproveo sopstveno istraživanje kako bi utvrdio da li je ovaj fenomen zaista istinit. 

Da bi to uradili, prikupili su podatke o sposobnostima prostorne navigacije i udaljenosti pređenoj od kuće među ljudima i 20 drugih vrsta. Rezultati sugerišu da su među svim vrstama mužjaci bili bolji u pronalaženju povratka kući od ženki. Uprkos sve većem broju uspešnih komičarki - od Ketrin Rajan do Melise Makarti, nauka o humoru kaže da muškarci imaju prednost.

vozač

Foto: Shutterstock

 

Naučnici sa Univerziteta Aberistvit i Univerziteta Severne Karoline analizirali su 28 studija o tome koliko je smešno bilo oko 5.000 ljudi. Želeli su da vide da li je tačan stereotip da su muškarci smešniji od žena. Gledali su rezultate različitih studija u kojima se od ljudi tražilo da ocene muški i ženski humor - a da prethodno ne znaju njihov pol. I kako se ispostavilo, 63 odsto muškaraca je bilo smešnije od prosečne žene. Muškarci će možda pre donositi impulsivne odluke nego njihove žene.

Prema studiji Kalifornijskog instituta za tehnologiju, viši nivoi testosterona mogu povećati impulsivnost kod muškaraca.
 

Ženski mozak: 

  • Bolji u čitanju i pisanju
  • Dobra dugoročna memorija
  • Bolji u učenju jezika

Dobro je poznata činjenica da devojke imaju tendenciju da nadmudre dečake u učionici. Devojčice nadmašuju dečake u GCSE-u, a žene nadmašuju muškarce na većini univerziteta u Velikoj Britaniji. Stoga nije iznenađenje što su prethodna istraživanja iz Australije sugerisala da devojčice bolje čitaju i pišu od dečaka - trend koji se vidi od desete godine pa sve do odrasle dobi.

pamćenje

 

 

Naučnici sa Univerziteta Grifit došli su do svog zaključka nakon što su pregledali rezultate testova četiri miliona američkih srednjoškolaca u rasponu od skoro tri decenije. Tim veruje da bi šokantno otkriće moglo biti rezultat toga što je veća verovatnoća da će dečacima biti dijagnostikovana smetnja u učenju nego devojčicama.

Problemi u ponašanju koji se češće primećuju kod dečaka, kao što je nepažnja, takođe mogu doprineti, kao i razlika u načinu na koji polovi koriste svoj mozak.

Kako se bitka polova nastavlja, žene i muškarci su se dugo borili oko toga ko ima bolje pamćenje. I konačno, nauka pada na strani žena. Istraživači sa Univerziteta Kembridž su 2010. otkrili da je ženski mozak sposobniji da pamti informacije od muškog.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading