ERUPCIJA VULKANA, FUJ! Nakon ovoga više vam nikada neće pasti na pamet da ovako puštate vodu u WC šolji (VIDEO)
Foto: Shutterstock

Ovaj eksperiment je pokazao da se čestice tečnosti raspršuju na znatno veću udaljenost od same šolje, stvarajući oblak sitnih čestica koji se širi čak i više od 1,8 metara iznad nje, piše mondo.rs

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu "Scientific Reports", opisujući trenutak puštanja vode sa podignutom daskom kao "erupciju vulkana".

Tokom istraživanja, naučnici su koristili lasere kako bi vizualizovali širenje tečnosti prilikom ispiranja, ne koristeći pritom urin ili bakterije.

Rezultati su pokazali brzo širenje tečnosti, što je iznenadilo i same istraživače.

Laboratorija Džona Krimaldija, glavnog autora studije, redovno koristi lasere za vizuelizaciju pokreta tečnosti koji su nevidljivi golim okom.

Džon Krimaldi, istaknuti naučnik, izrazio je iznenađenje rezultatima eksperimenta rekavši: "Svi smo bili šokirani. Sećam se da sam rekao: 'O moj Bože, da li se ovo stvarno dešava svaki put kad pustimo vodu?'".

Snimak eksperimenta osvetljen zelenim laserom jasno prikazuje čestice koje izgledaju kao "eksplozija mikroskopskih konfeta".

Ovi rezultati mogu poslužiti kao podsticaj za promenu navika puštanja vode u WC šolji radi očuvanja higijene i čistoće prostora. 

Pogledajte u videu kako izgleda ovaj eksperiment: 

BONUS VIDEO 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading