Titanik
Foto: AP/(HONS)

Više od 111 godina nakon što je potonuo, Titanik nastavlja da fascinira i iznenađuje javnost. Na primer, da li ste znali da ga je pronašao tim koji se pretvarao da traži njegovu olupinu? Veruje se i da je delimično eksplodirao dok je tonuo, ili da se par venčao na palubi Titanika 2001. godine.


Jedna takva čudna poslastica kružila je Redditom ove nedelje, a to je da uprkos istraživanju potonule olupine od njenog ponovnog otkrivanja u septembru 1985. godine, na brodu nikada nisu pronađeni ljudski ostaci.

"Videli smo odeću. Videli smo par cipela, što bi jasno sugerisalo da je tamo nekada bilo telo. Ali nikada nismo videli ljudske ostatke."

To je vrsta činjenice koja uzbuđuje teoretičare, ali postoje savršeno dobri razlozi zašto nismo pronašli tela više od 1.500 ljudi koji su umrli kada je brod potonuo. Jedan od razloga su prsluci za spasavanje koje nose mnogi putnici i posada.

Iako nisu ispunili svoju osnovnu svrhu da zadrže nosioca na površini dovoljno dugo za spasavanje, kada su nosioci preminuli, plutali su na površini. Oluja koja je usledila posle potonuća verovatno je brzo odnela tela sa mesta nesreće, dok su ih okeanske struje, naravno, odnele dalje tokom prošlog veka.

Tela koja su bila zarobljena u samoj olupini verovatno su takođe nestala usled delovanja organizama sa morskog dna – riba i drugih organizama. Međutim, kosti su pronađene i na drugim mnogo starijim olupinama, pa zašto ne i na Titaniku? Taj deo može biti povezan sa dubinom.

„Problem sa kojim se morate suočiti je taj što, ispod oko 3.000 metara, prolazite ispod onoga što se zove dubina kompenzacije kalcijum-karbonata“, objasnio je istraživač dubokog mora Robert Balard za NPR.

"A voda u dubokom moru je bogata kalcijum karbonatom,od koga se uglavnom sastoje kosti. Na primer, na Titaniku i na Bizmarku ti brodovi su ispod kompenzacione dubine kalcijum karbonata, pa kada stvorenja jedu svoje meso i izlože kosti, one se rastvaraju“.

Ima onih koji veruju da u zatvorenim delovima broda kao što je mašinska prostorija možda još ima sačuvanih tela. Ali, 111 godina nakon potonuća broda, ideja da bismo mogli pronaći prepoznatljive ostatke postaje sve manje verovatna, piše IFLScience.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading