NEĆETE VEROVATI KOJE OPASNOSTI KRIJE ŠPORET SA RAVNOM PLOČOM! Obavezno se pridržavajte ovih saveta za održavanje
Foto: Shutterstock

U današnjem svetu kuhinjskih inovacija, šporeti sa ravnom pločom postaju sve popularniji izbor za domaćinstva koja teže spoju estetike, praktičnosti i efikasnosti u kuhinji.

Šporeti sa ravnom pločom često imaju elegantan i moderan dizajn koji se sjaji u savremenim kuhinjama, ali sa druge strane, upravo taj dizajn može doprineti aljkavom izgledu, jer su ploče od staklokeramike ili sličnog materijala osetljive na ogrebotine, pukotine ili udarce. Međutim, oni mogu izazvati i potencijalne opasnosti za posuđe i dom, evo šta o njihovim prednostima i mana kaže Aleksandar Dimitrijević, menadžer poznatog lanca bele tehnike.

Moderan enterijer fokusira se na jednostavne linije, minimalizam, funkcionalnost, upotrebu modernih materijala i tehnologije, kao i naglasak na otvorenim prostorima. U takav dizajn se često ne uklapaju staromodni električni šporeti sa tradicionalnim pločama, već enterijeristi insistiraju na modernom dizajnu ravnih ploča.

Mnogi zato kupuju električne šporete sa staklenokeramičkim pločama ističući prednosti nad tradicionalnim ringlama, ipak te prednosti lako se mogu pretvoriti u mane.

Ravna ploča na šporetu često je izrađena od staklokeramike ili sličnog materijala koji može biti osetljiv na ogrebotine, pukotine ili udarce. Pažljivo rukovanje posuđem i alatima je važno kako biste izbegli oštećenja.

Pojedine namirnice, kao što je šećer mogu izazvati trajna oštećenja, a isto to može da se desi upotrebom neadekvatnog posuđa. Emajlirano posuđe nikako ne bi smelo da se koristi na staklokeramičkim pločama.

- To je zato što kod takvog posuđa može da dođe do lepljenja za grejno telo i pitanje je samo na kojoj temperaturi je rađeno emajliranje takve posude, kaže Aleksandar.

Kupovina novog šporeta može značiti i dupli trošak, jer posuđe mora biti odgovarajuće veličine:

- Ono mora biti istog prečnika kao što su grejna tela, jer se tako najbolje prenosi energija na samu posudu. Posuđe mora imati ravno dno i biti pravljeno namenski za ovakve šporete.

Međutim, sa druge strane možete ostvariti uštedu energije sa šporetima sa ravnim pločama:

- Sklop samih grejnih tela je takav da one imaju period paljenja i gašenja, samim tim i lakše postizanje željenje temperature, dok kod klasičnih one rade sve vreme i troše više energije.

Održavanje

Održavanje šporeta sa ravnim pločama, posebno onih sa staklokeramičkom površinom, zahteva pažnju i redovno čišćenje kako bi se očuvala estetika i funkcionalnost aparata. Evo nekoliko saveta o održavanju šporeta sa ravnim pločama:

Čišćenje odmah nakon kuvanja:

Nakon svakog kuvanja, preporučljivo je odmah očistiti ravan površinu šporeta. Uklonite sve mrlje, kapljice i ostatke hrane dok su još sveži, pre nego što se stvrdnu i postanu teže za uklanjanje.

Koristite odgovarajuće sredstvo za čišćenje:

Upotrebite blago sredstvo za čišćenje koje je posebno namenjeno staklokeramičkim površinama. Izbegavajte abrazivna sredstva koja mogu izgrebati površinu.

Spatula za čišćenje:

Koristite plastičnu spatulu za čišćenje kako biste pažljivo uklonili tvrdokorne mrlje, naročito ako se nečistoće zapeku.

Nemojte koristiti abrazivne materijale:

Izbegavajte metalne brisače, žičane sunđere ili druge abrazivne materijale koji mogu oštetiti staklokeramiku. Birajte meke sunđere ili pamučne krpe.

Redovno čišćenje brava i kontrola:

Očistite kontrole i brava šporeta redovno kako biste sprečili nakupljanje prljavštine i olakšali upotrebu aparata.

Pazite na kiseline i šećer:

Odmah uklonite kiseline (poput soka od paradajza) i šećer koji mogu oštetiti površinu ako ostanu duže vreme.

Ne koristite previše vode:

Izbegavajte preveliku upotrebu vode prilikom čišćenja šporeta, posebno u delovima gde voda može prodreti i uzrokovati probleme s elektronikom.

Koristite specijalne zaštitne prekrivače:

Ako je moguće, koristite posebne prekrivače za šporet tokom kuvanja kako biste zaštitili površinu od prskanja i prljavštine.

Pravilno održavanje šporeta sa ravnim pločama produžiće njegov vek trajanja, sačuvaće estetiku i očuvati efikasnost aparata. Redovno čišćenje je ključ za očuvanje ove vrste kuhinjskih aparata u dobrom stanju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading