novac
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Jedna naučna institucija ponudila je nagradu od milion dolara osobi koja uspe da reši poznati matematički problem koji zbunjuje matematičare više od jednog veka.

Rimanova hipoteza, koju je prvi predložio nemački matematičar Bernhard Riman 1859. godine, smatra se jednim od najtežih i najvažnijih nerešenih problema čiste matematike – proučavanja razmišljanja o matematici, a ne njene primene na stvarni svet.

Hipoteza se temelji na Rimanovoj zeta funkciji, koja se takođe pripisuje Bernhardu Rimanu. Pretpostavka kaže: Rimanova zeta funkcija ima svoje nule samo na negativnim parnim celim brojevima i kompleksnim brojevima s realnim delom 1/2.

Zadaci Milenijumske nagrade su takmičenje koje vodi Institut za matematiku Kleja. U maju 2000. institut je identifikovao sedam dugotrajnih matematičkih problema; ispravno rešenje bilo kog od problema će rezultirati nagradom od milion dolara.

Matematički fizičar iz Kornela Andre LeKler – u istraživanju objavljenom u februaru u časopisu Journal of Statistical Mechanics: Theori and Ekperiment – nudi mogući put do rešenja, a ne pravi dokaz.

„Mi pravimo jednu pretpostavku, potpuno verodostojnu pretpostavku. Iz ove jedne pretpostavke pokazujemo da bi mnogo toga usledilo“, rekao je LeKler, profesor na Koledžu umetnosti i nauka.

"Nemamo 100% rigorozan dokaz, već veoma obećavajuću strategiju sa vezama sa fizikom. Čak i ako ne možemo u potpunosti da dokažemo našu glavnu pretpostavku, bacili smo svetlo na to gde da tražimo.

" Pre 20. veka, matematika i fizika su bile ujedinjenije, ali su nedavno podeljene zbog eksplozije naučnog znanja, kaže matematičar Stiv Gonek sa Univerziteta u Ročesteru. Sam Riman je proučavao fizičke probleme kao i one „čiste“ matematičke.

"Ipak, čak i danas oba predmeta dele mnoge iste alate i tačke gledišta. U stvari, postoji bezbroj primera matematičkih fizičara koji doprinose divnim uvidima u matematička pitanja, i čistih matematičara koji pomažu da se razumeju duboka fizička pitanja“, rekao je Gonek. „Iako je kategorizacija u predmetne oblasti korisna, ne treba da nas zavara: znanje prevazilazi kategorije.
 

@fascinate.exe Part 7: Riemann Hypothesis: $1,000,000 Bounty #math #riemann ♬ original sound - fascinate.exe

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading