diploma
Foto: Printscreen/Foto: printscreen/facebook

Povratak obrazovanju nije mu bio neophodan, ali je završetak visokog obrazovanja bio jedan od njegovih snova. Otac petoro dece morao je ispravno da postavi svoje prioritete i organizuje svoje vreme.

Ovaj 72-godišnjak kaže da je u prvim danima studentskog staža osećao mali stres zbog prilagođavanja svojim kolegama studentima, više od 50 godina mlađim od njega.

Na pitanje šta sada namjerava da radi, 72-godišnji diplomac odgovara da će možda nastaviti studije.

“Možda je vreme za master”. Sem je spreman za nove izazove. Uvek ga je zanimalo pisanje scenarija. Autor je dve knjige.

“Uvek sam uživao u pisanju i volim da pričati priče”, kaže Sam. “Mislio sam da bih priče koje sam čuo mogao pretvoriti u filmske scenarije, ali morao sam steći znanje da to učinim”, zaključuje.

Samova priča podsetnik je da uz snagu volje i odlučnost, učenje može biti celoživotni proces, bez obzira na to koliko imate godina. Važno je na svoju budućnost gledati s entuzijazmom, nadom i verom.

“Prvi sam od sedmoro braće i sestara koji su diplomirali”, objasnio je Sem Kaplan. Novopečeni diplomac rekao je da ga najviše veseli što mu je na promociji bila njegova 99-godišnja majka.

Poslednji put kada se Sem pripremao za školu bilo je 1960. Pre više od 50 godina Sem je završio srednju školu. Sledećih godina menja profesiju. Vodio je firmu za čišćenje, a potom i firmu za telemarketing. Radio je kao taksista. Radio je i u skladištu elektronike. Kada je napunio 68 godina, odlučio je prvi put da upiše fakultet.

“Vozio sam autoputem 316 i čuo na radiju da koledž Džordžija Gvinet nudi studijski program koji uključuje pisanje scenarija” prieća se Sem. “Pet minuta kasnije upisao sam se”, kaže.

Povratak obrazovanju nije mu bio neophodan, ali je završetak visokog obrazovanja bio jedan od njegovih snova. Otac petoro dece morao je ispravno da postavi svoje prioritete i organizuje svoje vreme. Ovaj 72-godišnjak kaže da je u prvim danima studentskog staža osećao mali stres zbog prilagođavanja svojim kolegama studentima, više od 50 godina mlađim od njega.

Sem je odredio dnevnu normu. Svaki dan je prilazio novom studentu i razgovarao s njim. Takođe je predložio zajedničko učenje, s ciljem razmene iskustava, međusobnog razvoja i razumevanja.

Kejt Balzli, profesorka na koledžu koja je predavala Kaplanu na nekim od njegovih predavanja, izražava svoje uzbuđenje i zahvalnost za njegova akademska postignuća.

“Sem je uvek bio spreman da podeli fotografije i priče o svom zanimljivom životu i porodici. Jako smo ponosni što ga vidimo na kraju studija, ali će nam nedostajati”, naglašava ona. Tokom dodele diploma Kaplan je dobio gromoglasan aplauz.

Njegova 99-godišnja majka bila je ponosna na njega i nije skrivala emocije. S majčinskom je ljubavlju gledala kako njen odrasli sin prima svoju fakultetsku diplomu.

Na pitanje šta sada namjerava da radi, 72-godišnji diplomac odgovara da će možda nastaviti studije. “Možda je vreme za master”. Sem je spreman za nove izazove. Uvek ga je zanimalo pisanje scenarija. Autor je dve knjige.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading