POLJSKI NOVINAR TVRDI Papa Vojtila znao za sveštenike pedofile i sve zataškao, čak davao i preporuke
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/Twitter


Papa Jovan Pavle II Vojtila znao je  za zlostavljanje dece u poljskoj katoličkoj crkvi godinama pre nego što je postao papa i pomogao je da se to prikrije, izvestila je u nedelju privatna poljska televizija TVN24.

Istraživački novinar Marčin Gutovski, koji je otkrio priču, tvrdi da je Karol Vojtila znao za slučajeve pedofilije unutar Crkve dok je još bio kardinal u Krakovu. Da bi izbegao skandal, sveštenike je prebacio u druge eparhije, jednu čak i u Austriju, navodi Gutovski u svom prilogu.

Vojtila, koji je bio papa 27 godina — od 1978. do smrti 2005. — napisao je pismo preporuke za sveštenika optuženog za zlostavljanje bečkom kardinalu Francu Kenigu, ne pominjući optužbe, rekao je Gutovski.

Tokom istrage, Gutovski je razgovarao sa žrtvama sveštenika pedofila, njihovim porodicama i bivšim zvaničnicima crkvene eparhije. Uspeo je da dobije dokumente bivše tajne službe SB iz komunističkog doba i neke crkvene dokumente, ali je Krakovska eparhija odbila da mu da uvid u svoja dokumenta.

U prošlosti, poljska crkva je odbijala da dostavi dokumente pravosuđu ili javnoj istražnoj komisiji koja istražuje slučajeve zlostavljanja maloletnika unutar Crkve. Jedan od izvora rekao je Gutovskom da je on lično obavestio Vojtilu o svešteniku pedofilu 1973. godine.

"Vojtila je prvo hteo da se uveri da to nije laž. Tražio je da se to nigde ne prijavljuje, rekao je da će se time baviti“, rekao je izvor i dodao da je tadašnji kardinal posebno tražio da se navodna afera zadrži u strogoj tajnosti.

Tomas Dojl, bivši američki katolički sveštenik i autor jednog od prvih izveštaja o zlostavljanju katoličkog sveštenstva u Sjedinjenim Državama, rekao je da je istraga Gutovskog revolucionarna.

"Ispostavilo se da je Jovan Pavle II znao za ovaj problem i pre nego što je postao papa“, tvrdi on. Pokretanje istrage u tradicionalno katoličkoj Poljskoj dolazi ubrzo nakon što je holandski novinar Eke Overbeek, koji živi u Poljskoj, izneo slične navode.

Njegova knjiga o seksualnom zlostavljanju dece u Katoličkoj crkvi, Makima Culpa, trebalo bi da bude u prodaji u Poljskoj ove nedelje. U protekle dve godine, Vatikan je sankcionisao nekoliko visokih crkvenih zvaničnika zbog prikrivanja pedofilije od strane pripadnika sveštenstva.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading