CRN JE KAD SE RODI, A POSLE JE BEO - Nije reč o ružnom pačetu već o konju
Balkan Trip

Ova rasa datira iz 1580. godine, a nastala je ukrštanjem slovenskog kraškog, napolitanskog, španskog i arapskog konja. Naziv duguju slovenačkoj ergeli Lipici. Ono što je malopoznato, to je da ovi prelepi beli konji nisu od rođenja te boje. Ždrebad su crna, a tek oko pete, šeste godine postanu beli. Nešto slično kao u bajci "Ružno pače.

A šta još može da se otkrije o lipicanerima saznao je Dragiša Jestrotić, autor emisije "Putovanje bez granica" koju možete pratiti na televiziji Balkan Trip. On je otišao u Gaj nadomak Kovina gde se gaje najkvalitetniji lipicaneri, a i gde drugo da se gaje kad su konji i ravnica nerazdvojna harmonična kombinacija.

Dragišu je u Gaju ugostio Nikola Milosavljević predsednik konjičkog kluba starog dvadesetčetiri godine. Kako kaže, nekada je Gaj bio poznat po konjima, ali ih je danas znatno manje: "U Gaju ima desetak konja, a ranije je svaka kuća imala po dva, tri."

Nikola se neumorno brine o svojim lipicanerima, gaji ih i dresira, uključujući da ih i sam potkiva jer ni u Gaju ni u celoj okolini nema kovača.

"Da li je s godinama ljubav prema konjima sve veća?" Pitao ga je Dragiša.

"Ljubav nema cenu. Ja to od malena volim. Dok je mene ja ću brinuti o njima," rekao je Milosavljević koji je odrastao sa konjima s obzirom da su i njegov otac i njegov deda gajili najbolje primerke ove božanstvene životinjske vrste.

CRN JE KAD SE RODI, A POSLE JE BEO - Nije reč o ružnom pačetu već o konju

Balkan Trip

 

Nikola je autora "Putovanja bez granica" upoznao sa svojim lipicanerom, Kanisom, koji je Dragišu odmah oduševio.

"Kanis je snažan i temperamentan, a opet dobroćudan", prokomentarisao je Dragiša koji je i sam zaljubljenik u životinje s obzirom da je po struci veterinar.

Dragiša je bio toliko fasciniran, da je izveo Kanisa u šetnju, a gde ga je on odveo - pogledajte OVDE.

Ukoliko vas je ova priča zaintrigirala ne možete ni da zamislite šta vas još očekuje na Balkan Tripu kao i na Telekomovoj mreži kablovskih kanala. Nemojte ni da zamišljate, već odmah daljinski u ruke.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading