MESTO GDE NASTAJE MAGIJA ZA NEPCE Otkrivena tajna ručne izrade Pirotskog kačkavalja
Balkan Trip

Ovo je autohtoni proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom, pravi se više od dvesta godina, a na naše prostore ga je donelo nomadsko pleme koje se iz Grčke doselilo na Staru planinu.

Nema ko ne zna za ovaj delikates, ali malo je onih koji znaju ceo recept jer on se čuva u Mlekarskoj školi u Pirotu. Sam proces izrade pirotskog kačkavalja nalazi se na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije i mlekara "Piroćanci" iz istoimenog grada od njega pravi ozbiljan brend.

Njih je posetila ekipa Balkan Tripove emisije "Zlatne ruke" kako bi pokušala da otkrije tajnu ovog recepta. Ovde ih je dočekao vlasnik, Saša Petrović, koji pravi čuvene sireve sa sloganom "Bez kompromisa".

Saša je rekao da u proizvodnji koriste samo domaće i proverene sastojke: "Mleko uzimamo od lokalnih proizvođača sa Stare planine što siru i daje specifičan ukus. Od same sirovine zavisi i kvalitet proizvoda."

Saša je ekipu proveo kroz svoju mlekaru i pokazao im proces nastanka čuvenog pirotskog proizvoda. U ovoj mlekari proizvodi se i kvalitetan beli sir, kao i sir za grilovanje.

"Planovi za budućnost su prilično optimistični jer imamo sir vrhunskog kvaliteta. Planiramo da dobijemo izvozne dozvole kako bi naš sir predstavili potrošačima van republike Srbije", rekao je vlasnik "Piroćanaca".

Dodao je da je ovo posao koji traži dosta energije i ulaganja, ali da kvalitet uvek pronađe svoj put.

Njegov naslednik, Stefan Petrović, otkrio je tajni začin bez kog ukus ovog kačkavalja ne bi bio takav kakav je: "Mi ljubav prema poslu prenosimo na sam proizvod."

MESTO GDE NASTAJE MAGIJA ZA NEPCE Otkrivena tajna ručne izrade Pirotskog kačkavalja

Balkan Trip

 

I nekako se čini da to jeste ono bez čega nema apsolutnog kvaliteta. Ostatak recepta možete pogledati OVDE, a ako ga budete pravili ne zaboravite tajni začin koji smo vam otkrili.

Još jedna napomena, ovaj začin daje savršenu notu svim životnim receptima.

Emisiju "Zlatne ruke" možete pratiti na televiziji Balkan Trip gde vas, kao i na ostalim Telekomovim kanalima, očekuje raznovrsni program spremljen s puno ljubavi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading