MARAKANA - PONOS BRAZILA Najpoznatije fudbalsko svetilište na planeti
Foto AP

Stadion je sagrađen za Svetsko prvenstvo u fudbalu koje je održano u Brazilu 1950. godine, sa prvobitnim kapacitetom od 200.000 mesta. Stadion je 26 puta imao 150.000 gledalaca ili više, poslednji put 29. maja 1983. kada su 155.253 gledaoca prisustvovala utakmici Flamenga i Santosa. Kapacitet je uveliko smanjen kada su se postavila sva sedeća mesta 90-ih godina 20. veka. Poslednja velika rekonstrukcija urađena je 2013. za potrebe Svetskog prvenstva 2014, kada je kapacitet smanjen na trenutnih 78.838 sedećih mesta. Ipak je Marakana i dalje najveći stadion u Brazilu. Na ovom je stadionu Pele 1971. godine odigrao poslednju utakmicu za reprezentaciju Brazila protiv reprezentacije Jugoslavije.

Ukupan broj posetilaca poslednje (i zaista odlučujuće utakmice, ali ne i poslednje) utakmice Svetskog prvenstva 1950. bio je 199.854, što ga je po kapacitetu učinilo najvećim svetskim stadionom kada je svečano otvoren. Posle obnove 2010-2013, obnovljeni stadion trenutno prima 78.838 gledalaca, što ga čini najvećim stadionom u Brazilu i drugim u Južnoj Americi nakon stadiona Monumental u Peruu. Bilo je to glavno mesto Panameričkih igara 2007. godine, gde je odigran fudbalski turnir i održana ceremonija otvaranja i zatvaranja.

Koncerti

Marakana nije samo fudbalski stadion, već i mesto gde su nastupale najveće svetske zvezde. Frenk Sinatra 1980. godine za 30-godišnjicu otvaranja stadiona, Tina Tarner 1988. i Pol Makartni 1990. su srušili svetske rekorde svirajući koncerte pred više od 180 000 gledalaca. Godine 1991, na Marakani je održan spektakl „Rok u Riju“, na kome su između ostalih svirali Prins. Gans End Rouzis i INXS, a 1995. Rolingstonsi su tu održali dva koncerta.

 

 

Stadion je dobio ime 1966. godine u čast preminulog Marija Filja, pernambukanskog sportskog novinara, brata Nelsona Rodrigeza, koji je snažno podržavao izgradnju Marakane. Popularno ime stadiona izvedeno je iz reke Marakana, čija se tačka porekla nalazi u brdima prekrivenim džunglom na zapadu, prelazeći različite bajrose (četvrti) Zone Norte (Severne zone) Rija, poput Tihuke i Sao Kristovao, drenažni kanal sa kosim stranama izgrađenim od betona. Po ulivanju u Kanal do Mangue, uliva se u zaliv Gvanabara. Naziv „Marakana“ potiče od autohtone tupijskogvaranske reči za vrstu papagaja koja je naseljavala region. Izgradnja stadiona se odvila pre formiranja kasnije četvrti Marakana, koja je nekada bila deo Tihuke.

U martu 2021, zakonodavne vlasti države Rio de Žaneiro izglasale su promenu imena mesta u Edson Arantes do Naskimento - stadion Reja Pelea. Edson Arantes do Naskimento je puno ime 80-godišnjaka, dok Rej na portugalskom znači kralj. Guverner države Rio de Žaneiro mora da odobri promenu imena pre nego što postane službeno.

Nakon što je Brazil najavljen kao domaćin SP u fudbalu 1950, odlučeno je da će se graditi novi stadion u Marakani, što je dovelo do mnogo bojkota i kritika zbog troška i lokacije za gradnju stadiona. Međutim, projekat je nastavio s radom najviše zahvaljujući podršci novinara Marija Filja, tako da je gradnja počela 2. avgusta 1948., sa velikim brojem radnika. Čak je sedam arhitekata unajmljeno za gradnju. Iako je upotrebljen na Svetskom fudbalskom prvenstvu, za šta je i primarno sagrađen, čitav je stadion zapravo dovršen 1965. godine.

Otvaranje stadiona ozvaničeno je utakmicom između timova iz Rio de Žaneira i Sao Paula, 16. juna 1950. Legendarni Didi je postigao prvi pogodak na stadionu, i to za Rio. Iako nedovršen, smatralo se da može da primi do 200.000 gledalaca, pa je FIFA dozvolila da se prvenstvo igra na njemu. Prva utakmica Svetskog kupa odigrana je na Marakani, Brazil - Meksiko, kao i finalna utakmica prvenstva. Nakon Mundijala Marakana se uglavnom koristila za klupske utakmice najvećih klubova iz Rio de Žaneira, a to u Botafogo, Flamengo, Fluminense i Vasko de Gama. Takođe, svake godine ugošćava finale Brazilskog kupa. Godine 1992, jedna od gornjih tribina stadiona se urušila, što je dovelo do smrti tri osobe i još 50 ozleđenih. Nakon toga je odlučeno da će stadion imati samo sedeća mesta, što je uveliko umanjilo kapacitet. Nakon višestrukih renoviranja od 2000. godine pa nadalje Marakana je ponovno otvorena u januaru 2007. s kapacitetom od 82.238 mesta.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading