VREDI GA POSADITI Ovo cveće čuva brak i tera negativu energiju
Foto: Pexels

Božur se smatra jednom od najzahvalnijih biljaka za održavanje, a njegovi bujni cvetovi su najlepši ukras bašta i domova u proleće. Poznata je i pod latinskim imenom Paeonia. Ime je dobila po grčkom bogu Peonu koji je ovom biljkom izlečio Plutona.

Zevs je morao da transformiše učenika u prelep cvet kada je pokazao da je perspektivniji od učitelja.


Među prvim narodima na svetu koji su prepoznali njenu lepotu bili su Kinezi. Njihovo strpljenje je zbog uzgoja prvog kultivisanog božura. To je bujno cvetajući grm koji naraste do 1 do 2 metra u visinu.

Cvetanje traje od sredine maja do sredine juna, u ljubičastoj, crvenoj, beloj, roze i žutoj boji. Prelepi cvetovi božura i njihova sposobnost da nam se vraćaju svakog proleća tokom 100 godina ili duže samo su jedna od neverovatnih činjenica o ovom božuru.

Značenje biljke

Značenje ovog cveta je višestruko, predstavlja sledeće vrednosti:

- Čast, posebno za ljude koji uspehom donose čast celoj svojoj porodici bogatstvo

- romansa i romantična ljubav sa posebnim naglaskom na ljubav između dvoje stranaca Kada mlada bira cveće za svoj buket, poželjno je da u njega uključite i božure, jer oni simbolizuju srećan brak i harmoniju bračnog para.

- lepota u svim njenim oblicima

- Neki ljudi ga smatraju nesrećnim i cvetom koji simbolizuje sramotu i sramotu

Značenje boje

Značenje cveta se blago menja zbog nijanse ili boje. Međutim, postoji nekoliko boja koje menjaju značenje božura, a to su:

roze: najromantičnija boja božura - idealna za svadbene bukete i dekoraciju stola

Bela ili svetlo ružičasta: pokazuje stidljiv aspekt značenja i može značiti žaljenje ili izvinjenje za bilo kakvu neprijatnost

Svetlo crvena: ova boja je najcenjenija u Kini i Japanu i povezana je sa poštovanjem. To je takođe najvažniji simbol bogatstva i prosperiteta u ovim kulturama. Zbog svog ponosnog držanja, boje života, lepote, bogatstva i jedinstva, cvet crvenog božura simbolizuje čast i bogatstvo.

Određeni oblik božura, poznat i kao "biljka Paeonia", vekovima je deo istočne tradicionalne medicine i smatra se biljkom koja tera negativnu energiju i zle duhove.

Lekari tradicionalne medicine smatraju da je odličan i za bolove u stomaku i probleme sa mokrenjem. Nedavna naučna istraživanja jedinjenja ovog cveta pokazuju veliki napredak u otkrivanju leka za akumulaciju mastocita, teške infekcije otporne na antibiotike i inflamatorne reakcije bez uzroka.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading