KOŽA MEKA KAO SVILA, A LICE... Ovo su tajne Kleopatrine lepote
Shutterstock/Milje Ivan

Kleopatra je bila nadaleko poznata po svojoj lepoti.

Ona je koristila tehnike za negu kože koje su bile toliko progresivne da se i danas primenjuju, a ovo su samo neke od njih.

Soli Mrtvog mora

Kleopatri je rano objašnjeno da soli iz Mrtvog mora imaju lekovito dejstvo, pa ih je primenjivala u svakodnevnoj nezi. Nije poznato da li je u potpunosti shvatala kako one deluju i kakav je njihov potencijal, ali se zna da su one nadoknađivale izgubljene esencijalne minerale i da su bile ključni deo njene rutine kada je u pitanju lepota.

Kajal

Egipćanima je šminka bila vrlo važna, a oni se smatraju izumiteljima olovke za oči. Kleopatra je korisila kajal, kojim je posebno isticala pogled, a on ju je štitio i od sunca i od infekcija.

Maske za lice

Egipatska kraljica je navodno upotrebljavala maske za lice na bazi mleka i meda, zahvaljujući kojima je postizala dubinsku hidrataciju kože.

Kupanje u mleku

Možda i najinteresantniji i najpoznatiji detalj o tajnama lepote čuvene Kleopatre jeste onaj o kupanju u mleku. Mlečne kiseline danas su nadaleko poznate po tome što su odličan piling i efikasne u podmlađivanju, pa postoji mnogo proizivoda na njihovoj bazi.

Ulja

Egipćani su obilato koristili sva dostupna ulja, a njihova kraljica je za negu lepote upotrebljavala ulje susama, koje danas preporučuju i medicina i tradicionalne tehnike širom sveta.Zahvaljujući njima, sprečavala je pojavu bora i održavala mladalački izgled.

Kana

Danas kana obično ima dekorativnu i ceremonijalnu ulogu u istočnjačkim kulturama, a nekada davno je bila popularna kao lak za nokte. Kleopatra je njom radila manikir, a u međuvremenu je utvrđeno da ona deluje i kao zaštita za nokatnu ploču.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Дан

20.02.2022 08:42

Клеопатра је по пореклу била Гркиња, потомак генерала Птоломеја па се и династија, задња египатска, зове Птоломеји.