KAKO DA OSUŠITE SVEŽE ZAČINSKO BILJE? Vrlo je jednostavno, a najbolje je čuvati ga na ovaj način
Evo kako da jednostavno osušite začinsko bilje:
Uverite se da je bilje suvo i uklonite žute listove
Ako ste ubrali začinsko bilje dok su biljke suve, trebalo bi da možete jednostavno da otresete višak zemlje. Isperite hladnom vodom samo ako je potrebno i osušite papirnim ubrusima.
Okačite ili položite grančice bilja tamo gde će imati dobru cirkulaciju vazduha kako bi se brzo osušilo.
Uklonite donje listove duž donjeg centimetra ili tako nešto sa stabljike. Možete koristiti ove listove sveže ili ih osušiti odvojeno. U tom periodu uklonite sve suve ili bolesne listove sa isečenog bilja. Požutelo lišće i lišće sa pegama ne vredi sušiti.
Shuterstoock
Svežite stabljike i okačite biljke
Svežite četiri do šest stabljika zajedno i zavežite ih kao snop. Možete koristiti kanap ili gumenu traku. Snopovi će se skupljati dok se suše, a kanap će se olabaviti, pa periodično proveravajte da li snop klizi.
Ako pokušavate da osušite bilje sa visokim sadržajem vode, napravite male snopove kako bi vazduh mogao da struji između grana i da ne truli.
Ovaj korak nije neophodan, ali neki smatraju da papirne kese pomažu u bržem i temeljnijem sušenju bilja.
Probušite ili isecite rupe u papirnoj kesi i stavite snop bilja unutra. Okrenite ih naopačke. Učvrstite kesu tako što ćete skupiti kraj oko snopa i zavezati je. Uverite se da bilje nije natrpano unutar kese. Napišite na kesi koja biljka je unutra.
Najstariji način sušenja bilja je da uzmete snop, okačite ga naopačke u toploj, prozračnoj prostoriji i pustite da priroda obavi posao.
Shuterstoock
Čuvajte biljke u hermetički zatvorenim teglama
Kada završite proces sušenja bacite sve osušene biljke koje pokazuju i najmanji znak buđi. Ona će se samo širiti.
Čuvajte sušeno bilje u hermetički zatvorenim posudama. Male staklene tegle za konzerviranje su odlične.
Plastične kese sa zatvaračem će takođe sačuvati biljke i sva njihova svojstva. Vaše bilje će zadržati više ukusa ako čuvate listove cele i zgnječite ih kada budete spremni da ih koristite.
Postavite posude na hladno i suvo mesto, dalje od direktne sunčeve svetlosti.
Shuterstoock
Upotrebite ga u u roku od godinu dana
Možete početi da koristite svoje bilje kada se proces sušenja i skladištenja završi.
Kada želite da koristite svoje bilje u kuvanju, jednostavno izvucite stabljiku i izmrvite listove u saksiju. Trebalo bi da možete da olabavite listove tako što ćete rukom preći niz stabljiku.
Sušeno bilje je najbolje upotrebiti u roku od godinu dana. Kako vaše bilje gubi boju, gubi i svoj ukus, piše the Spruce.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)