čokolade
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Čokolada je nezaobilazan gost u milionima domova širom sveta i dolazi u raznim oblicima i ukusima – od tamne i poluslatke do mlečne i bele. Ipak, kada je reč o beloj čokoladi, mišljenja su podeljena i diskusije često postaju iznenađujuće žustre.

Naime, brojni stručnjaci tvrde da bela čokolada tehnički – uopšte nije čokolada. Ključni razlog za to je odsustvo kakao mase, osnovnog sastojka koji definiše pravu čokoladu. Umesto toga, bela čokolada se sastoji od kakao putera, šećera, mleka u prahu i često dodatka vanile.

I tu dolazimo do pitanja koje deli i laike i znalce: Da li je bela čokolada zapravo čokolada?

Protivnici ove klasifikacije ističu da bez kakao mase nema ni karakterističnog ukusa koji čokoladu čini – čokoladom. S druge strane, njene slične fizičke osobine i široka upotreba u kulinarstvu stavljaju je rame uz rame s drugim vrstama čokolade.

Debata ostaje otvorena. Jedni tvrde da je u pitanju legitimna verzija sa sopstvenim šarmom i primenom, dok drugi odbijaju da je priznaju kao ravnopravnog člana čokoladne porodice.

Bez obzira na naučne definicije, za mnoge ljubitelje slatkiša bela čokolada ima posebno mesto – bilo kao sastojak, bilo kao čista poslastica. Na kraju krajeva, odluka ostaje lična: ukus, zadovoljstvo i uživanje u svakom zalogaju ono su što čini razliku.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading