kućni ljubimci
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Kućni ljubimci, posebno mačke, često se igraju ukrasima, kucaju nešto sa jelke ili se zapetljaju u lampice - veterinari upozoravaju da su neki od ukrasa veoma štetni i da bi kućne ljubimce trebalo zaštititi od njih tokom praznika, prenosi Njujork tajms.

Kako tvrde, imela je posebno štetna za životinje ako je jedu jer može dovesti do raznih smetnji i problema sa varenjem. S druge strane, božićna zvezda nije toliko toksična, ali je takođe treba ukloniti.

„Bilo bi najbolje da svi vaši ukrasi budu van domašaja vaših ljubimaca“, rekao je dr. Douglas Kratt, predsednik Američkog veterinarskog medicinskog udruženja. Ako niste sigurni da li je nešto štetno za vašeg ljubimca, pre nego što donesete biljke, ukrase, mirise ili praznične poslastice, pregledajte listu predmeta koji sadrže jedinjenja koja su toksična za vaše ljubimce.


Staklene kugle

Fine staklene kuglice su najlepši ukras svake jelke, ali i najgora noćna mora ako se polome i ne stignete na vreme da pokupite krhotine. Ako pas proguta komadiće razbijenih staklenih kuglica, to može biti i bolno i opasno: pored opasnosti od posekotina na šapama ili u ustima, moguć je i gori scenario, u vidu rana na grlu i unutrašnjih povreda.
 

Jestivi ukrasi

Dok mališani vole da vide čokoladne ukrase okačene o grane božićne jelke, ni u kom slučaju ih nemojte postavljati ukoliko imate psa.

Ako baš želite da imate jestive ukrase na jelki, nabavite one koji neće škoditi psu (medenjaci s rogačem, keksići od smjese koju i psi mogu da jedu i slično), ili postavite “zabranjene” ukrase visoko na jelku, ali isključivo ako ste sigurni da pas neće nastojati da ih dohvati.

Veštačka drvca i girlande su odlične jer je manje verovatno da će privući pažnju pasa i mačaka bez mirisa, zaključuju stručnjaci. Jedna stvar na koju upozoravaju da je veoma štetna je sprej za veštački sneg koji ljudi koriste za ukrašavanje drveća ili venaca.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading