Vlasnica psa sa svojim ljubimcem
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

 

Reagovanje na promene u ponašanju pasa ključno je za održavanje zdravlja i dobrobiti, piše Pet Magazine. Ako primetite bilo kakve promene, neke koje i nisu na spisku, najvažnije je konsultovati stručno lice da se utvrdi uzrok i pruži adekvatna pomoć. Rano prepoznavanje i reakcija na ove promene može sprečiti dalje komplikacije i osigurati srećniji i duži život vašem psu.

Smanjen ili povećan apetit

Smanjenje ili povećanje apetita može biti znak zdravstvenih problema ili drugih poremećaja. Obratite pažnju na promene u prehrambenim navikama i konsultujte veterinara. On će vas sigurno pitati još neka pitanja i pratiti šta će se dešavati. Naravno, najvažnije je otpisati neka ozbiljna zdravstvena oboljenja.

Previše ili premalo energije

Nagla promena u energiji ili aktivnosti svog psa može ukazivati na probleme. Pas može postati iznenada letargičan ili, suprotno, hiperaktivan. Obavestite veterinara o ovim promenama kako bi se utvrdio uzrok.

Promena u socijalnom ponašanju

Pas postaje povučen, agresivan ili izbegava društvo drugih pasa ili ljudi. To može ukazivati na socijalne probleme ili anksioznost. Potražite stručni savet da biste pomogli psu u suočavanju s tim izazovima.

Česta nesanica ili pospanost

Promene u spavanju, kao što je nesanica ili prekomerna pospanost, mogu biti znak neugodnosti ili fizičkih problema. Veterinar treba da proveri zdravstveno stanje i da ponudi odgovarajuće rešenje.

Učestalo grickanje

Ako počne često da se liže ili gricka određena područja tela, to može ukazivati na alergijske reakcije, infekcije ili stres. Konsultujte veterinara da biste utvrdili uzrok i pružili potrebnu negu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading