Vulkan
Foto: Promo/Vulkan promo

Ljubitelji klasika imaju neoborive argumente kada kažu da je uvek pravo vreme za povratak pojedinim delima klasične književnosti. Veliki pisci pokreću pitanja koja su vanvremenska i nikada ne gube na važnosti. Čak i ako ste već čitali određeno delo klasične književnosti, povratak ovom štivu doneće sasvim nove uvide, jer sa godinama stičemo iskustvo i stvari razumemo na drugačiji način. Neretko, klasici će vam pokazati kako da se nosite i sa sopstvenim životnim izazovima. I zato je leto, kao i svako drugo godišnje doba, pravo vreme za neprolazne klasike.

U Vulkanovim knjižarama širom Srbije i na sajtu vulkani.rs u obilju aktuelnih svetskih bestselera pronaći ćete i novo izdanje remek-dela Poniženi i uvređeni Fjodora Dostojevskog, kao i istorijski roman Kona Iguldena Kapije Atine, koji pretenduje da jednog dana postane klasik.

Fjodor Mihailovič Dostojevski će u istoriji književnosti ostati upamćen ne samo po impozantnoj zaostavštini i inovativnim pripovedačkim postupcima već i po burnom privatnom životu koji je neretko bio inspiracija i za njegove knjige. Roman Poniženi i uvređeni napisan je u prelomnim trenucima njegovog života, kada se vratio sa dugogodišnje robije u Sibru, te je ovim delom pokušao da se vrati u književne tokove Sankt Peterburga. Stavljajući u središte priče sudbinu Ivana Petroviča Vanje, zaljubljenog u prijateljicu iz detinjstva Natašu Ihmenjevu, Dostojevski tka neodoljivu priču o nesrećnoj ljubavi, porodičnim nezgodama i surovim životnim situacijama.

„Korpus tema pokrenut u ovom romanu – počevši od problematike kako uzvraćene tako i neuzvraćene ljubavi, potom roditeljske patnje, okrutnih životnih okolnosti, otuđenja od porodice, pa sve do problema pokajanja i oproštaja – čitaocu postavlja pitanja na koja on i u savremenom svetu i dalje traži odgovore. Stoga ne čudi što se ovaj roman čita iznova i iznova, te ne prestaje da oduševljava čitaoce već decenijama“, kaže o remek-delu Poniženi i uvređeni Marjana Kalinić, urednica u Vulkanu.

Istovremeno, za ljubitelje istorijskih romana Vulkan je pripremio savremeni svetski hit, roman Kona Iguldena Kapije Atine, u kome pisac oživljava jedno od najuzbudljivijih poglavlja antičkog sveta. Godina je 490. pre nove ere, poprište radnje – Maratonsko polje i legendarna bitka između Atine i Persije. Proslavljeni autor bestseler serijala o Juliju Cezaru i Džingis-kanu i prvi pisac čije su se knjige 2007. istovremeno našle na prvom mestu britanske top-liste u kategorijama fikcije i nefikcije pokazaće vam šta sve mogu da urade ljudi koji su spremni da zaštite ono što vole u borbi kojoj je bilo suđeno da odzvanja kroz vekove.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading