Gugl navodno razvija veštačku inteligenciju za novinarstvo koja bi mogla da napiše ovaj članak
Foto: Shutterstock

Dva izvršna direktora pomenuta u članku „rekla su da se činilo da se trud koji je uložen u proizvodnju tačnih i veštih vesti uzima zdravo za gotovo“, dok je drugi to video kao više ličnog asistenta/pomagača.

Na pitanje o izveštaju, portparol Gugla Džen Krajder dala je sledeću izjavu za The Verge:

"U partnerstvu sa izdavačima vesti, posebno manjim izdavačima, mi smo u najranijim fazama istraživanja ideja za potencijalno obezbeđivanje alata sa AI-om koji bi pomogli novinarima u njihovom radu. Na primer, alatke sa AI mogu pomoći novinarima da dobiju opcije za naslove ili različite stilove pisanja. Naš cilj je da novinarima damo izbor da koriste ove nove tehnologije na način koji poboljšava njihov rad i produktivnost, baš kao što činimo pomoćne alate dostupnim ljudima u Gmail-u i Google dokumentima. Jednostavno, ovi alati nisu namenjeni i ne mogu zameniti suštinsku ulogu koju novinari imaju u izveštavanju, kreiranju i proveri činjenica svojih članaka."

Bez uviđanja, teško je proceniti odgovornost alata. ali primeri CNET/Red Ventures-a i, u skorije vreme, pogrešna lista Ratova zvezda koju su njeni vlasnici u G/O Media objavili na io9 pokazuju slabosti pokušaja da se mašine koriste da hrabro prave greške koje su ljudski novinari već više nego sposobni da naprave sami, hvala na pitanju.

Videli smo kako su Bard i Žurnal nedavno izvestili da je čak i Guglov model veštačke inteligencije za bolnice „u svoje odgovore uključio više netačnog ili irelevantnog sadržaja“ nego pravi lekari u testiranju. Osim toga, Guglova prevrtljiva pažnja na nove proizvode je verovatno zabrinjavajuća za sve koji razmišljaju o ovom alatu.

Takođe, u slučaju da je neko zaboravio, medijska industrija u celini ima više od nekoliko problema sa Guglom, bez obzira na to koliko je obećanja dato o izlaganju Google vesti za lokalne novine. Mediji su pokušali da se organizuju da pregovaraju protiv Gugla, došlo je do celog fijaska AMP-a, a novinski gigant Gannett tuži Gugl na saveznom sudu, rekavši da su njegovi reklamni monopoli naškodili lokalnim vestima, piše The Verge.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading