IMA KEFALO Marko iz Vršca sa 18 godina zarađuje i do pola miliona evra mesečno
Foto: Youtube/Printscreen

Marko Ćurguz iz Vršca ima svega osamnaest godina, a, prema vlastitom tvrđenju, za jedan dan zaradi i tridestak hiljada dolara! Na društvenim mrežama često se hvali simbolima luksuznog života, vozi skupa kola (vozni park mu je "težak" oko 100 hiljada evra), nosi roleks, časti društvo, a zaradu je stekao putem Foreksa.

Reč je o globalom finansijskom tržištu stranih valuta (Foreign Exchange Market), koje omogućava jednostavnu kupovinu i prodaju stranih valuta. Predstavlja jedno od najvećih i najlikvidnijih finansijskih tržišta na kome učestvuju banke, centralne banke, finansijske institucije, vlade, korporacije, osiguravajuće kompanije, ali i individualni investitori.

Tržište stranog novca je dostupno 24 časa dnevno osim vikendom, a specifično je zbog velikog obima trgovanja, velike likvidnosti tržišta, globalne rasprostranjenosti, zbog velikog broja različitih faktora koji utiču na promene cena valutnih parova i mogućnosti da se koristi efekat poluge (Leverage). Na ovakvom tržištu, profit se ostvaruje kupovinom i prodajom valuta po različitom kursu.

Ćurguz je preko igrica i naloga na društvenim mrežama, tokom karantina u vreme pandemije korone, došao na ovo onlajn tržište i malo po malo počeo da uviđa kako ceo sistem funkcioniše, pa je od početnih gubitaka, preko skromnih dobitaka, praktično za dve godine uspeo da postane pravi bogataš. I ne samo to.

Smatra se jednim od najpouzdanijih savetnika/trejdera za ovu vrstu onlajn trgovine na Balkanu. U jednom od retkih intervjua datom za podkast koji se bavi mladim preduzetnicima, specijalno iz internet i IT sektora, Davcast, Ćurguz je otkrio kako je došao do velike zarade i još poneke cake vezane za trgovinu svetskim valutama.

Kriptovalute uništavaju banke

"Foreksom manipulišu banke i velike finansijske institucije, dok kriptovalutama manipulišu ljudi koji imaju mnogo novca, poput Ilona Maska, koji mogu da se igraju sa kapitalom kako požele. Zato ne volim tržište kriptovalutama.

Tu dođe jedan čovek, tvituje nešto i ode mi sva zarada. Koristim kripto-novčanik da primim uplate, jer smatram da će kriptovalute zauvek da postoje i da bitkoin nikad neće da ode do nule, jer je to finansijski vrtlog napravljen od strane jedne zajednice. Kao što je imejl uništio poštu, tako kriptovalute uništavaju banke.

U banci, da bi poslao neki novac, moraš da prođeš kroz glomaznu papirologiju, dok u kriptovalutama kopipejstuješ adresu, klikneš i za 3 sekunde novac ti je na raspolaganju. A možeš da pošalješ 500 miliona dolara. Nikog sume ne interesuju", objasnio je mladi preduzetnik.

Ćurguz je potom objasnio kako je došao do velike zarade, objasnivši da se kada obaviš uspešan "trejd", osećaš kao "najjači čovek na svetu".

Zaradim i pola miliona evra mesečno

"Više volim aktivni prihod nego pasivni. Mislim da treba da imaš dovoljno velike aktivne prihode da bi kreirao pasivne prihode. Sad imam neke pasivne prihode koji mi ne utiču puno na stil života. Potrudiću se da ih dignem na viši nivo, ali sam i dalje fokusiran na aktivu. 

Hoću da mi aktivan prihod bude šest figura mesečno, što još nisam dostigao – imam 200, 300, 400, 500 hiljada evra mesečno. To kad dostignem, mogu da smirim, da kupim zgradu, preprodam, dža, bu… Foreks mi je zanimljiv, ušao mi je u krv, već dve i po godine gledam čartove… Volim taj vrtlog! Kad zaređaš par trejdova koji su jedna prema pet ili jedna prema deset, osećaš se kao najjači čovek na svetu", iskreno je priznao Ćurguz, a onda pojasnio kako je došlo do najveće zarade koju je ostvario u samo jednom danu.

"Najveći trejd sam imao u maju ove godine – 32 hiljade dolara. Od tih para, nije sve moje, već 75 odsto. To je, čini mi se, bilo jedan prema 27 na evro dolara. Znači, ako uložiš 10 dolara povrat je 270. Ako uložiš hiljadu, 27 hiljada. A ja sam uložio nešto preko hiljadu. Rizikovao sam jedan i procenat, a dobio 27 posto. Fora kod Foreksa je što se to tržište stalno menja u skladu sa situacijom u svetu."

U školu idem kad se naspavam

On još uvek ide u srednju školu, a ambicija mu je da nastavi karijeru koju je započeo, ali i da završi pravni fakultet i postane advokat.

"I dalje idem u školu, četvrti sam srednje. Uglavnom odlazim na drugi veliki odmor, kad se rasanim i to kolima, a ako sam umoran - taksijem. Inače, planiram da kad završim srednju školu, nakon dve godine, kad razradim biznis i relaksiram se, upišem privatni pravni fakultet, jer su mi otac i majka pravnici, i odradim specijalizaciju za advokaturu i time se bavim iz hobija, jer mi pare odatle neće trebati. Moje je mišljenje da ko ima kefalo treba da ostane na Balkanu, a ko nema - neka beži preko", kazao je Ćurguz.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading