KAKO OTKRITI LAŽNE MEJLOVE? Budite oprezni, jer greška može skupo da vas košta!
Facebook

Da ne biste upali u hakersku zamku morate biti oprezni sa otvaranjem pošte i preuzimanjem sadržaja.

Postoji više načina da utvrdite verodostojnost nekog mejla, a danas predstavljamo tri najpoznatija, koji će pomoći da izbegnete neprijatnosti i potencijalnu štetu.

Gramatičke greške

Najosnovniji način jeste provera polja “From” i upoređivanje s pravom mejl adresom.

Primera radi, ako dobijete poštu od kompanije Apple videćete da je njihova adresa noreply@apple.com.

Sajber-kriminalci će pokušati da naprave sličnu adresu, recimo noreply@appleinc.com, kako bi prevarili svoje žrtve.

Obratite pažnju i na imena kompanija. Hakeri mogu pokušati da se predstave kao Microsoft, dok će u adresi pisati “rnicrosoft”. Neobične gramatičke greške i sumnjivi URL linkovi su znak za uzbunu!

Adresa za odgovor

Druga stvar je provera adrese u polju “Reply to”. Svaki put kada dobijete poštu odgovarate na istu adresu, osim u slučaju drugačijih uputstava.

Hakeri obično nemaju pristup originalnim nalozima, pa koriste druge adrese. Dakle, u slučaju prevare forsiraće sasvim drugi mejl.

Ova metoda često se koristi pod maskom “akcija poznatih brendova” ili “nagradnih igara”, gde se traži da primaoci odgovore i – preuzmu “dobitak”.

Sigurnosna provera

Na kraju, trebalo bi proveriti i zaglavlje mejlova. Naime, elektronska pošta koristi tri sigurnosne tehnologije – SPF, DKIM i DMARC.

One pomažu da proverite jesu li poruke stigle od legitimnih pošiljaoca.

Kliknite na tri tačke u gornjem desnom uglu poruke i “Show original” (ili sličnu opciju). Videćete da li je mejl prošao sigurnosne provere. Budite oprezni ako dobijete rezultat “Fail” ili “Soft fail”.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading