Redovi na Kalemegdanu
Alo!/Dejan Briza
Redovi na Kalemegdanu

Alo!/Dejan Briza

Foto: Alo!/Dejan Briza

Turski vladar poznat po sadističkoj surovosti prema pravoslavnim Srbima (koja nije prikazana u seriji), posle osvajanja grada 1521. i ubijanja i proterivanja kompletnog stanovništva, odneo je i svete mošti svete Petke na svoj dvor, gde su ostale do njegove smrti.

Pročitajte još:

Tradicionalno mesto hodočašća na dan Svete Petke je crkva Ružica na Kalemegdanskoj tvrđavi. Srbi svek godine ovde dolaze iz svih krajeva Srbije, svako sa svojim ciljem – neki u nadi da će ih čudotvorna voda isceliti od bolesti, a neki jer slave krsnu slavu.

Komšije čule Nenadove krike! Miu (10) i Tianu (6) ubila majka?! (FOTO/ VIDEO)

AUTOR: Daily Mail/ Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 27.10.2019. 19:22 Šestogodišnja Tiana Đurašović i njena desetogodišnja sestra Mia ubijene su u svom domu u Pertu (Australija). Foto: Youtube printscreen Komšije su čule krike njihovog oca Nenada, koji je po povratku s posla u petak zatekao Tianu kako nepomično leži na ulazu, a Miu u prostoriji za pranje veša.

Kult Svete Petke odavno je prisutan u našem narodu, a njene mošti bile su u Srbiji sve do 1521, kada ih je ukrao sultan Sulejman i držao na svom dvoru sve do smrti. Kasnije su mošti prebačene u rumunski grad Jaši, a danas se u Beogradu nalaze dva prsta desne ruke ove srpske svetiteljke.

Bonus video

STIGAO VOZ IZ KINE! Spektakularna scena na Novom Beogradu!