NEVEROVATNO OTKRIĆE NA ANTARKTIKU Da li smo na pragu dokaza paralelnog univerzuma?

Opservatorija na Arktiku je došla do otkrića koje prkosi zakonima fizike i ne uklapa se u Standardni model jer su misteriozne čestice, kosmički visoko-energetski neutrini, prošle kroz zemaljsku kuglu potpuno neometano, što je nemoguće.

Antarktik
Antarktik, Foto: Tanjug/AP

Naučnici ne mogu da objasne ovaj fenomen i tragaju za poreklom neutrina, a fizičar Nil Turok i njegovi saradnici tvrde da su jedino mogle da dođu iz "ogledalo univerzuma" odnosno paralelnog univerzuma!

Opservatorija koja traga za radio talasima emitovanim iz antarktičkih ledenih ploča, Antarktička impulsivna tranzitna antena (ANITA), uhvatila je u dva maha neutrine ultra visoke energije pomoću senzorne opreme postavljene na visini od oko 36 kilometara, u balonima punjenim helijumom, koji su došli ispod ledenog pokrivača. Što znači da su prošli kroz čitavu zemljinu masu, a nisu stupili u interakciju sa preprekama što ruši sve poznate zakone fizike.

Tri odvojene studije koje su načinili stručnjaci Neutrino opservatorije na Antarktiku, odbacile su mogućnost da je u pitanju slučajnost ili greška. Nisu uspeli da otkriju potencijalni izvor iz kojeg stižu visoko energetske čestice, ali se pretpostavlja da putuju najmanje 3,7 milijardi godina!

naučnici
naučnici, Foto: Shutterstock

"Oni mogu da ukazuju na fiziku iza Standardnog modela" rekao je dr Aleks Pizuto, fizičar na Univerzitetu Viskonsin-Medison.

Druge teorije u okviru Standardnog modela, koje su postavili naučnici, ne zvuče verodostojno ni njima samima.

"Princip "Okamova oštrica" u nauci, da je najjednostavnije rešenje uvek najbolje, kod ovakvih dovijajućih rešenja ne postoji. Jedino i najprostije objašnjenje u ovom slučaju je da su misteriozne čestice došle iz paralelenog univerzuma, gde vreme putuje u suprotnom pravcu od našeg " kaže Nil Turok, fizičar sa Perimeter instituta za teoretsku fiziku u Kanadi. 

Nil Turok je sa Stivenom Hokingom autor teorije o "inflatornom univerzumu".

Prema Turoku, ova "vanzemaljska" teorija će objasniti prisustvo tih drugačije nemogućih UHE neutrina, bez potrebe da se fizika kakvu mi znamo vezuje u "komplikovane čvorove".

Crna rupa Svemir Astronomija Fizika Univerzum
Crna rupa Svemir Astronomija Fizika Univerzum, Foto: Profimedia

Naš univerzum ima partnera od antimaterije s one strane Velikog praska i taj antiuniverzum se pruža nazad u vremenu pre njega, postajući veći kako to čini, i bivajući sastavljen dominantno od antimaterije. On ima svoje prostorne osobine obrnuto komparativne sa onima u našem univerzumu - situacija analogna kreaciji para elektrona-pozitrona u vakuumu - objašnjava Nil Turok.

Postavka o paralelnim univerzumima izazvala je, kao što se moglo i očekivati, burne reakcije u naučnoj zajednici, a ogradila se i NASA napomenom da ona saobraća putem stručnih žurnala i publikacija, a ne tabloida.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi