Kosovo
Shutterstock
Kosovo

Shutterstock

Kosovo, Foto: Shutterstock

- Đocaj je flagrantno uhapšen tokom tranzitnog putovanja kroz teritoriju Srbije. Ministarstvo zahteva od Srbije hitno puštanje na slobodu Agima Đocaja i Nezira Mehmetaja, koji su nepravedno pritvoreni već deset meseci - navodi se u saopštenju.

Takođe ističu da su optužbe protiv njih neutemeljene, namerne i politički motivisane, te tzv. Ministarstvo spoljnih poslova poziva Brisel i države Kvinte da se obrate vlastima u Beogradu, da, kako navode, jednom zauvek zabrane takvu nezakonitu praksu neosnovanog pritvaranja kosovskih građana koji prolaze kroz teritoriju Srbije.

- Takvo ponašanje je u suprotnosti sa osnovnim ljudskim pravima, sporazumom o slobodnom kretanju postignutim u Briselu 2011. godine i potpuno suprotno duhu sporazuma o opredeljenjima Vašingtona za ekonomsku normalizaciju. Stara politika Srbije, koju vodi Vučić, i dalje je u suprotnosti sa svim evropskim vrednostima kojima teže i u suprotnosti su sa izjavama koje daju pred međunarodnom zajednicom o navodnoj 'posvećenosti i spremnosti' ka procesu pune normalizacije odnosa sa Kosovom - dodaje se u saopštenju.

Navode da su ove akcije nastavak napora Srbije da sabotira Kosovo, "izdajući lažne poternice i manipulišući njihovim medijskim kanalima kroz stalnu rasističku propagandu".

- Imajući u vidu ove okolnosti, Ministarstvo spoljnih poslova ponavlja pozive građanima Kosova i sunarodnicima iz dijaspore da izbegavaju putovanja u Srbiju i kroz Srbiju, zbog rizika od zadržavanja i zbog politički motivisanih optužbi - zaključuje se u saopštenju.

Komentari (7)

Vladimir

23.10.2020 19:05

Ako je već tako što svake nedelje stižu puni avioni iz Prištine u Bgd sa Srbima albanskog porekla da se leče pi Beogradskim bolnicama, sve sa zdravstvenim knjižicama.

vlada

23.10.2020 19:06

E pa stvarno, baš, dokle bre više ALBANCI aman, vama uvek neko drma kavez.

Nes

23.10.2020 20:15

Zločincima ,ubicama i kriminalcima mesto je iza rešetaka u svakoj normalnoj državi na svetu , osim kod Prištinskoj privremenoj vlasti.

Perica

23.10.2020 22:04

Malo sutra da se pušte. Zločincima je mesto u zatvoru a vi kukajte koliko hoćete

Nnnmm

24.10.2020 08:53

Sad važi Briselski sporazum??

Srboljub

24.10.2020 11:04

Ponašanje Srbije je protivno.......bla,bla, bla.Umuknite već jednom,nemate moralno pravo da pričate o bilo čemu.

goran60

24.10.2020 19:10

Treba im raditi sve sto oni rade nasim srbima na kosovu, pa da vidimo kako ce da reaguje zapad.