NJEN GLAS JE ODZVANJAO NA SEDNICI SAVETA BEZBEDNOSTI Sporazum potpisan u Beloj kući je bio istorijski trenutak: "Vučić pokazao ogromnu hrabrost"

Ona je kazala da SAD imaju puno poverenje u kancelariju Specijalizovana veća i specijalnog tužilaštvo Kosova

Aleksandar Vučić, Donald Tramp
Aleksandar Vučić, Donald Tramp, Foto: Tanjug / AP

Zamenica američke ambasadorke pri UN, Čerit Norman Šalet, danas je na sednici SB UN ocenila kao istorijski dan kada su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti u Beloj kući potpisali sporazum o ekonomskoj normalizaciji odnosa i pohvalila dvojicu lidera da su pokazali ogromnu hrabrost upustivši se u pregovore.

"Obaveze koje su preuzeli Kosovo i Srbiju su značajan korak ka napred i stvoriće više prilika za širu saradnju", naglasila je predstavnica SAD.

Ona je poručila da će SAD pažljivo pratiti sprovođenje sporazuma iz Vašingtona.

Naglasila je da sporazum iz Vašingtona, potpisan 4. septembra, predstavlja najveću priliku za veliki napredak i poručila da će SAD nastaviti da ohrabruju obe strane da postigu sporazum o normalizaciji odnosa koji je, kako je ocenila, ključan za region.

"Puna normalizacija odnosa je zajednički cilj SAD i EU", poručila je Šalet i istakla da SAD nastavljaju da podržavaju dijalog pod okriljem EU.

Ali, kako je navela, da bi dve strane obezbedile budućnost u EU, obe moraju da se pozabave "bolnim delovima iz nedavne istorije".

Ona je kazala da SAD imaju puno poverenje u kancelariju Specijalizovana veća i specijalnog tužilaštvo Kosova.

Američka predstavnica je ocenila da je uloga Unmika kao misije za održavanje mira na KiM i u regionu "nadživela svoju originalnu ulogu" i poručila da bi SB UN trebalo da preusmeri ograničene mirovne resurse na pitanja gde su potrebnijie.

Ona je pozvala Savet bezbednosti da razmisli o promeni Unmika i preduzme korake u tom pravcu.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi