PROCUREO PLAN VAŠINGTONA! Kosovo je samo početak, Amerika spremila ceo paket za Balkan! Tramp čeka potvrdu Putina!

SAD spremaju paket kojim planiraju da reše kompletno balkansko pitanje, koristeći šargarepu i štap, po svom starom običaju, piše danas Srpski telegraf.

Balkan
Balkan, Foto: Profimedia

Strategiju Vašingtona donekle je otkrio bivši američki ambasador u Srbiji Kameron Manter, jer se, kako piše list, ono što je Manter rekao posle sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem poklapa sa onim što je listu rečeno u diplomatskim krugovima.

Kosovo
Kosovo, Foto: mapa

Izvor lista je naveo da su Manterove reči ustvari svojevrsna skica američkog paketa za Balkan, čija je realizacija praktično počela postavljanjem Metjua Palmera za specijalnog izaslanika za zapadni Balkan.

"Taj paket ima više sličnosti sa viđenjem Vašingtona o tome kako rešiti krizu između Izraela i Palestine. Može se reći da je potpuno jasno da iza svega stoji isti potpis", kaže izvor za koga list navodi da je jedan od najboljih poznavalaca trenutnih prilika u SAD.

Detalji američkog paketa su podložni promenama, ali one neće biti suštinske, piše list.

Srpski telegraf piše da plan podrazumeva ponudu podele Kosova, faktičko brisanje granica na Balkanu, svojevrsnu ekonomsku uniju, još veću autonomiju za Albance u Severnoj Makedoniji, ali i opstanak celovite BiH, uz značajne ustupke Srbima u RS.

Kako dodaje list, tu je i druga strana medalje, a njena suština je da "neće dobro proći onaj ko ne prihvati američku šargarepu".

Priština, Albanci, Kosovo, Ramuš Haradinaj
Priština, Albanci, Kosovo, Ramuš Haradinaj , Foto: EPA

"U Vašingtonu, bar u onom delu privrženom (američkom predsedniku Donaldu) Trampu, očekuju i da bi Rusija i (ruski predsednik Vladimir) Putin mogli da prihvate njihov projekat za Balkan", dodaje list.

Američki plan, kako se navodi, sastoji se od pet tačaka.

Prva je podela KiM, tako što bi razgraničenje bilo sprovedeno tako da severni deo ostane u sastavu Srbije uz specijalni status Mitrovice. Posebnu zaštitu i eksteritorijalni status dobile bi srpske svetinje van severa KiM.

Druga tačka odnosi se na celovitost BiH, uz stvaranje ekonomske i carinske unije i faktičko brisanje granica za protok ljudi između Srbije i RS, ali bez mogućnosti otcepljenja RS od BiH.

Treća tačka odnosi se na prava Albanaca u Severnoj Makedoniji.

Vladimir Putin, Donald Tramp
Vladimir Putin, Donald Tramp, Foto: AP

Kako bi se nadomestio gubitak onog dela teritorije na KiM koji oni vide kao svoju, Albanci u Severnoj Makedoniji bi dobili još veću autonomiju, a granica između te države i Kosova "maltene bi osim formalno bila ukinuta, kao i ona između Kosova i Albanije".

Četvrta tačka govori o ekonomskom paketu i ona je slična planu za rešavanje spora između Izraela i Palestinaca, navodi Srpski telegraf.

Učinio je najtežu moguću stvar za njega, a sada se sve saznalo! Evo šta se desilo u porodici Gli­go­ri­je­vić

AUTOR: Kurir/D.S. DATUM I VREME: 20.09.2019. 22:13 - 20.09.2019. 22:23 Tek po­sle ove kri­ti­ke Ba­bić se po­ka­jao i izvi­nio, ia­ko se ne­zgo­da do­go­di­la 31.

Uz podršku ubrzavanju integracija u EU zemalja uključenih u paket Vašingtona, bila bi sazvana i posebna međunarodna konferencija na kojoj mi se okupili investitori koji bi ulagali u zapadni Balkan.

List navodi da bi nezvanično za ove namene SAD i druge zapadne zemlje izdvojile oko 10 milijardi evra.

Peta tačka se tiče carinske unije, i prema njoj bi Vašington insistirao na formiranju svojevrsne balkanske unije, u kojoj bi granice bile potpuno otvorene za promet robe i prolazak ljudi, dok bi trgovinske i administrativne formalnosti bile svedene na minimum.

BONUS VIDEO:

 

Povezane vesti

 • Korisnik: za Balkan
  21/09/2019 - 11:28
  Alijansa za Balkan i ekonomska i politicka saradnja sa Romunskoj Albaniju Grcku Tursku ... bila bi uspjeh za Srbiju i za stabilnost sigurnost i mir.
 • Korisnik: Kraljevčanin
  21/09/2019 - 11:16
  Samo budala može da prihvati ovakvu ponudu Amerikanaca. Vučić bi trebao da prekine svaku dalju priču o tome i da se vrati u Srbiju i obelodani šta nam "prijatelji" smeraju. Nikako bre sjedinjavanje sa ovima koji su nam oteli sve... nenasedajte više na glupe unije poput Jugoslavije, posledica tih ujedinjenja je još veće parčanje Srbije.
 • Korisnik: Ultra Srbin
  21/09/2019 - 08:12
  Ameri neka gledaju svoju drzavu i svoj kontinent a nek se ostave balkana i evrope jer to nije njihova stvar da bi se mesali
  • Arhangel @Ultra Srbin
   21/09/2019 - 10:43
   Америка звана мирођија !
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi