AUSTRIJA I NEMAČKA ODMAH REAGOVALE NA NOVI KORONA SOJ Zabranile ulazak iz južnoafričkih država
Tanjug/Ap

Ministarstvo zdravlja Austrije saopštilo je da se zabranjuje ulazak putnicima iz Južne Afrike, Lesota, Bocvane, Zimbabvea, Mozambika, Namibije i Esvatinija, zemlje koje su uvrštene u regione sa novim sojem.

Samo državljani Austrije mogu ući u Austriju iz tih zemalja, ali pod strogim merama karantina - desetodnevni karantin, PCR test prilikom ulaska, registracija. Dodatno se izriče i zabrana sletanja letovima iz ovih sedam afričkih država.
 

Austrijski kancelar Aleksander Šalenberg istakao je da novi soj daje povod za zabrinutost.


"Reagujemo zbog toga brzo i dosledno. Obavezujući karantin za putnike iz ovog dela Afrike treba da pomogne da usporimo globalno širenje novog soja", poručio je on.

Ministar zdravlja Volfgang Mikštajn rekao je da Austrija reaguje neposredno na aktuelni razvoj.

"Važno je, takođe, da i ostale zemlje EU brzo reaguju", poručio je on.

Neki svetski lideri su odmah reagovali na vest o pojavi novog soja, najavljujući nove mere predostrožnosti i ograničenja putovanja. I Nemačka ograničava avio-saobraćaj sa zemljama južne Afrike
 

Nova mera stupa na snagu od noćas i aviokompanije će moći samo nemačke državljane iz tog dela Afrike da prevoze u Nemačku.

Svi putnici, koji dolaze, moraće da budu vakcinisani i moraće u 14-odnevni karantin, najavio je ministar zdravlja Jens Špan.

On je izrazio veliku zabrinutost zbog novog soja korona virusa. „Samo nam još fali da uvezemo novi soj, koji bi mogao napraviti još veće probleme“, kazao je Špan.

Putnici, koji pre stupanja na snagu nove mere budu doputovali iz južne Afrike u Nemačku, treba da se testiraju, zatražio je on.

„Svi, ne samo oni koji su doputovali jutros, već i oni koji su došli pre tri, pet ili deset dana, pa čak i 20 dana iz Južne Afrike i tog regiona, trebalo bi da se testiraju“, apelovao je on. SZO se danas sastaje

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) će danas održati hitan sastanak o novom soju korona virusa otkrivenom u Africi, koji može imati povećan broj mutacija, preneo je britanski "Fajnenšel tajms".

Tulio de Oliveira, direktor Centra za reagovanje na epidemiju i za inovacije u Južnoafričkoj Republici, preneo je predstavnicima SZO svoju zabrinutost u vezi sa kovid varijantom B.1.1.529, za koju se strahuje da je najgora varijanta kovida identifikovana do sada.

Nakon toga, SZO je odlučila da održi vanredno zasedanje, rekao je De Oliveira za FT.

Stručnjaci SZO će navodno razgovarati o tome da li novi soj treba definisati kao nešto što izaziva "zabrinutost" ili kao varijantu “od interesa”.


 

BONUS VIDEO


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading