POSLEDNJA ŠANSA DA SAZNAMO ISTINU SZO formirala novi tim za utvrđivanje porekla korone
EPA/SALVATORE DI NOLFI

Prvi slučaj kovida 19 u ljudskoj populaciji registrovan je u kineskom gradu Vuhanu 2019. godine, a Kina je uvek negirala optužbe da je virus proistekao iz njenih laboratorija i saopštila da posete zvaničnika SZO više nisu neophodne.

SZO je imenovala 26 članova Naučno-savetodavne grupe za poreklo novih patogena među kojima su Marion Kopmans, Tea Fišer, Jang Jungui, kineski stručnjak koji je učestvovao u zajedničkoj istrazi u Vuhanu, prenosi Rojters.

Predstavnica SZO Marija van Kerkhoe izrazila je nadu da će Kina sarađivati sa novom misijom i da je potrebno tridesetak studija kako bi se utvrdilo kako je virus prešao sa životinja na čoveka.

Vodeći ekspert SZO Majk Rajan rekao je da je ova nova grupa poslednja šansa da se utvrdi poreklo virusa koji je "zaustavio naš ceo svet".

Osim korona virusa, tim će ispitati i poreklo drugih visokorizičnih patogena.

- Razumevanje odakle dolaze novi patogeni ključno je za sprečavanje budućih izbijanja - rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus.

Prehodno su dr Tedros i drugi zvaničnici SZO rekli su da se "laboratorijska nesreća ne može isključiti" kao potencijalni izvor pandemije.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading