SRBIJU DRMA TALAS GRIPA, KOVIDA I VELIKOG KAŠLJA Deca su na najjačem udaru!
Foto: Shutterstock

U zemlji cirkulišu grip, koronavirus i veliki kašalj, ali još uvek nije kasno za imunizaciju. Direktorka Instituta "Batut" Verica Jovanović izjavila je da nema razloga za brigu kada je reč epidemijska situacija. Ona poručuje da je najveći broj registrovane dece sa simptomima sličnih gripu, a da su u riziku su osobe sa slabim imunološkim sistemom.

Završava se zimski raspust za učenike na teritoriji Vojvodine 15. januara, dok za đake širom Srbije 22. januara. Zbog pojačane cirkulacije više virusa - korone, gripa i velikog kašlja, kao i respiratornog sincicijalnog virusa, bilo je najava da bi raspust možda mogao da bude produžen. Masovna okupljanja tokom praznika, takođe, doprinela su širenju virusa, piše RTS.

- U pitanju je uobičajeni talas. Prema podacima Batuta, u ovom trenutku nema razloga za brigu, kada je reč o epidemijskoj situaciji, da bi se odložio početak škole. U najvećom riziku su osobe sa slabim imunološkim sistemom - kaže Jovanovićeva.

Jovanovićeva ukazuje da je od 1. do 7. januara registrovano oko 8.506 osoba koje su bile sa simptomima gripa, ali je ipak došlo do pada registrovanih.

- Uticaj na brojeve sigurno je imao praznični period, jer se građani nisu javljali zdravstvenim ustanova. Nije došlo do skoka broja obolelih od gripa, iako je bila proslava i okupljanja. Došlo je smanjenja razmena virusa i zbog školaskog raspusta - navela je Jovanovićeva.

"Registrovano 19.500 zaraženih"

Jovanovićeva, ipak, navodi da je tokom prethodne nedelje registrovano 19.500 slučajeva različitih respiratornih infekcija.

- Na teritoriji naše zemlje, nije registrovan preterani broj slučajava kada su u pitanju respiratorna oboljenja. U ovom trenutku, uz primenu nespecifičnih mera, možemo pratiti epidemijsku situaciju - navela je Jovanovićeva, podsećajući da za imunizaciju još nije kasno.

Prema njenim rečima, najveći broj oboljenja sličnih gipu registruje se u dečjem uzrastu, ali je izloženo i radno aktivno stanovništvo.

- Kada je reč o koronavirusu došlo je do pada broja obolelih, dok je registrovan 21 slučaj velikog kašlja. Od početka prošle godine imamo registrovan 1.051 slučaj obolelih na pertusis. Na tri do pet godina se ovo dešava - ističe Jovanovićeva.

Pad imunizacije

Direktorka Batuta naglašava da treba da se izbegavaju kontakti sa inficiranim osobama, uz higijenu ruku i radnih površina, kao i prostorija u kojim boravimo.

Jovanovićeva zaključuje da rast broja obolelih od velikog kašlja prati i pad vakcinacije.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading