OVAJ AUSTRALIJSKI GRAD JE OBORIO REKORD! Već šesti put su zatvoreni, neće se otvarati još najmanje 3 nedelje
Foto: Pixabay

 

Melburn, glavni grad savezne australijske države Viktorije, na istočnoj obali, u nedelju je izbrojao ukupno 245 dana koje je proživeo uz nalog da se ostane kod kuće, objavio je kanal ABC.

Melburn je tako nadmašio raniji rekord koji je držao Buenos Aires. Argentinska prestonica izdržala je 234 dana karantina, od 20. marta do 11. novembra 2020. i kratki 10-dnevni lokdaun od 21. maja do 31. maja ove godine, naveo je ABC.

Šesti lokdaun od početka pandemije

Melburn je trenutno u svom šestom potpunom zatvaranju otkako je počela pandemija korona virusa i lokdaun bi trebalo da traje najmanje još tri nedelje.

Broj slučajeva zaraze u državi Viktoriji tek je nedavno nadmašio susedni Novi Južni Vels, u kojem je broj slučajeva počeo da pada nakon što je dostigao očigledan plafon.

U Melburnu su ljudi na ivici nerava. U septembru su demonstranti nekoliko dana bili na ulicama protestujući protiv obavezne vakcinacije u građevinskom sektoru.

Uskoro će doći na 70% vakcinisanih

Procenjuje se da će ta savezna država 26. oktobra postići vakcinaciju starijih od 16 godina od 70 odsto, čime bi se došlo do kraja lokdauna po utvrđenim pravilima.

Međutim, državni premijer Danijel Endrjuz rekao je da ne isključuje potrebu da se utvrđene mere produže bude li potrebno.

Australija, sa 25 miliona stanovnika, dugo se borila strategijom potpunog iskorenjivanja virusa, ali nakon što nije uspela da obuzda nekoliko izbijanja zaraze delta varijantom okrenula se ciljevima ostvarivanja određenog nivoa vakcinacije kao načinu da se izađe iz zatvaranja.

Australija ima 105.000 slučajeva zaraze i više od 1.200 umrlih povezano sa kovidom od izbijanja zaraze.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading