KATASTROFALNA SITUACIJA, PACIJENTI VIŠE NEMAJU GDE Dr Kon zabrinut, progovorio o kraju pandemije
Alo

Epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19 dr Predrag Kon za Objektiv je otkrio da smatra da neko uporno pokušava da ga pokoleba u nameri da posao odradi do kraja.

Doktor je komentarisao svakodnevne napade na društvenim mrežama ali i nedavni skup antivaksera ispred zgrade u kojoj živi, a o čemu je Objektiv već pisao.

Predrag Kon je takođe naglasio da se Srbija nalazi u veoma lošoj situaciji s obzirom na dnevni broj obolelih, pa naš sagovornik poručuje da ne treba davati značaj protivnicima vakcinacije nego treba tražiti rešenje problema.

– Rekao bih čak da smo povremeno i u katastrofalnoj situaciji, kad nemaju gde da se smeste pacijenti, jer su popunjeni kapaciteti. To zabrinjava. Zasad opstaje sistem, ali postavlja se pitanje koliko ima onih pacijenata koji ne mogu da dođu na lečenje i dobiju ono što je ranije bilo planirano, jer su skoro pa sve ustanove u kovid sistemu. “Non-kovid” bolesnici trpe, čekaju da se oslobodi prostor za njih, a to je upravo odgovor svim onima koji se pitaju “kako ja nevakcinisan mogu na bilo koji način da ugrozim vakcinisane”. Proboj imuniteta sigurno postoji. Jedini spas protiv opasnog nevidljivog neprijatelja koji svakodnevno uzima živote našim građanima jeste vakcinacija uz, kako kaže dr Kon, dodatne mere.

‒ Uz vakcinaciju potrebno je uvesti kovid propusnice koje će trajati 24 sata, uz desetodnevno skraćenje radnog vremena posle 17 časova, osim krucijalnih objekata. To nam je potrebno u ovom trenutku zbog vrlo visoke aktivnosti virusa. Ulazimo u sezonu respiratornih infekcija. Očigledan je i porast broja smrtnih ishoda zato što vakcinacija nije sprovedena onako kako je trebalo. Moramo se urazumiti, vreme je – navodi Kon podsećajući da, kao i prošle godine, postoji opasnost od zaražavanja na skijalištima s obzirom na to da su počeli zimski aranžmani.

‒ Kao što medicinski deo traži zatvaranje, tako ovi koji se bave turizmom pozivaju na skijanja. Ako je već tako, onda su apsolutni minimum svih minimuma kovid propusnice na 24 sata. Sve ostalo neće imati efekta. Maska i distanca koje smo tada imali, kao i sada, zaboravljaju se u trenucima opuštanja. Prošle godine smo imali povratak sa skijališta u škole, u radne kolektive gde se virus prenosio. Do sada se jasno pokazalo da se zaražavanje uglavnom dešava van škole, potom se virus uliva u školu, pa se iz njih vraća u porodicu. Zato zatvaranje škola ima smisla, ali istovremeno sa nekim pojačanim merama, kao što su kovid propusnice 24 sata. Mere postoje, ali se ne poštuju.

NAJVAŽNIJA BUSTER DOZA

Dr Kon dodaje da je važno da građani prime buster dozu jer su studije efektivnosti pokazale da znatno ranije počinje pad imuniteta kod vakcinisanih i dolazi do proboja imuniteta.

– Sve vakcine pripadaju mrtvim vakcinama koje nikada, kroz bilo koju imunizaciju, nisu davale onu zaštitu kakva se očekuje kod živih vakcina. Očekivali smo da ćemo biti zaštićeni godinu dana, pa onda osam meseci, međutim, sad je to mnogo kraće. Poslednji podaci iz Izraela pokazuju da je nakon treće doze opet skočila efektivnost na 93 odsto kada govorimo o pacijentima na intenzivnim negama, zatim 92 odsto o hospitalizovanim i 81 odsto kada govorimo o smrti. Dr Kon navodi da četvrta doza, koja je preporučena pre dva dana, važi samo za osobe sa urođenim ili stečenim oslabljenim imunitetom.

‒ Određene kategorije stanovništva, kao što su transplantirani ili pacijenti koji su na citostatskoj terapiji ili terapiji zračenja, treba da imaju više doza vakcina. To je uobičajeno. Mi osobe na hemodijalizi vakcinišemo sa duplim dozama protiv hepatitisa B i četiri puta za razliku od onog uobičajenog kod opšte populacije, gde se daju tri doze. To nije ništa neobično. Na pitanje koja kombinacija cepiva se do sada pokazala najefikasnijom, odnosno koja je stvorila najviši nivo zaštite, dr Kon odgovara da još uvek nema takvih pokazatelja, ali da je logično da se promeni vakcina ako prvi ili drugi put nije razvila antitela.

‒ Uglavnom se preporučuje ista vakcina, pogotovo ako je jednom radila, odnosno stvorila antitela. Oni koji žele da se testiraju posle pet meseci, verovatno neće imati antitela jer je vakcina istekla. Oni vakcinisani koji su nakon nekoliko nedelja od druge doze imali antitela, treba da prime istu vrstu vakcine kao treću dozu. Svakako, moguće je da se primi bilo koja vrsta cepiva.

IMA LI KRAJA?

Ima li kraja smrtonosnoj zarazi ili ćemo morati da naučimo da živimo sa njom?

– Pandemija je nesumnjivo ublažena vakcinacijom, te je pogrešno davati dugoročne prognoze. Mi više nismo u prirodnom procesu, samim tim što imamo 55 odsto odraslog stanovništva koje je vakcinisano, ali samo pristajanje da je to sve što smo odradili i da ne pokušavamo dalje da povećamo tu zaštitu, znači praktično odustajanje od čuvanja života. Svaka nova varijanta koronavirusa pokazala je veću sposobnost transmisije prenošenja, tako da je teško prognozirati. Mogu dve nedelje da se sagledaju stvari unapred, više ne – zaključuje epidemiolog.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading