SVE VIŠE BEBA NA RESPIRATORIMA Herojska borba se nastavlja, a lekari upozoravaju: Vreme oboljevanja najmlađih tek dolazi
Foto: Pixabay

 

Stručnjaci poručuju da vreme obolevanja najmlađih tek dolazi.

Vest o bebi staroj šest meseci koja se nalazila dve nedelje na respiratoru potresla je javnost.

Ona se nalazi u Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić", a juče je skinuta sa respiratora, potvrđeno je u tom Institutu.

Iz Instituta nisu mogli da kažu u kakvom se stanju beba trenutno nalazi.

Epidemiološka situacija nije nimalo naivna i u bolnicama ima i dece koja zahtevaju intezivno lečenje, a na klinici u Tiršovoj su i dve bebe na mehaničkoj ventilaciji.

Sve više beba na respiratorima

Pulmolog u dečjoj klinici u Tiršovoj Nevena Jovičić rekla je da se u toj klinici svakog dana pregleda od 80 do 100 dece zbog simptoma respiratornih infekcija sa povišenom telesnom temperaturom, a tu spada i sumnja na kovid 19.

- Broj pregledane dece tokom vikenda je nešto veći, a prošlog vikenda taj broj je bio i do 120. Inače ovo je vreme kada su respiratorne infekcije aktuelne tako da smo očekivali veći broj javljanja - navela je Jovičićeva.

Prema njenim rečima u Tiršovoj, kao i u Institutu za majku i dete, leče se deca koja zahtevaju intenzivno lečenje, trenutno su u Tiršovoj dve bebe na lečenju i one se nalaze na mehaničkoj ventilaciji.

- Bebe su već dve nedelje kod nas i svakodnevno se vodi borba za njihov život. One su stabilno ali životno ugrožene - navela je pulmolog.

SVE VIŠE BEBA NA RESPIRATORIMA Herojska borba se nastavlja, a lekari upozoravaju: Vreme oboljevanja najmlađih tek dolazi

Alo.rs/Dejan Briza

 

Prema njenim rečima, javljaju se deca svih uzrasta, ali najdominantnija su deca koja idu u kolektiv, odnosno deca koja idu u vrtiće ili školu, a najčešće su to deca školskog uzrasta.

- Na sreću to su uglavnom blagi simptomi, koji omogućavaju lečenje u kućnim uslovima. Ukoliko je dete kovid pozitivno a za bolničko lečenje je, upućuje se u bolnicu Dragiša Mišović - kaže Jovičićeva.

Pre dve nedelje je i u kikindskoj bolnici najmlađi pacijent bila beba stara svega četiri meseca. Bila je smeštena na Dečijem kovid odeljenju

Šta je uzrok?

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je u petak, 24. decembra da „ima dosta zaražene dece" i da su ona „ozbiljni prenosioci bolesti".

SVE VIŠE BEBA NA RESPIRATORIMA Herojska borba se nastavlja, a lekari upozoravaju: Vreme oboljevanja najmlađih tek dolazi

TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

 

Dodao je da se među decom pojavio „još jedan ili dva virusa" koji nisu korona i da treba obratiti pažnju.

Broj dece zaražene koronom se menja, ima ih dosta, ima dosta i beba i školske dece.

Prema rečima dr Rsovac iz Tiršove deca zaražena koronavirusom imaju tešku kliničku sliku, a dve bebe se nalaze na mehaničkoj ventilaciji i kritično su.

Teža klinička slika

Ono što sigurno brine sve roditelje čija su deca preležala koronu ili se u ovom trenutku leče od infekcije, jeste da li je moguće prepoznati simptome koji ukazuju na komplikacije.

- Već duže vreme pričamo o postkovid sindromu, odnosno kod dece se to zove multisistemski inflamatorni sindrom koji se javlja i kod asimptomatskih ili blagih oblika korone posle četiri, šest ili osam nedelja od dijagnostikovane korona bolesti. Tu dođe do jednog potpunog razaranja više organa, pluća, srce, bubrezi, jetra stradaju i vrlo verovatno da je i taj dečak imao. Pošto znamo da je kovid bolest jedan od većih napada na koagulacioni sistem i krvne sudove - pulmolog dr Olivera Ostojić.

Apel na građane

Lekari ističu da je vakcinacija jedini način da se spreči najteža klinička slika.

Ukazuju i da je potrebno na vreme da se potraži lekarska pomoć, ukoliko osoba ima simptome virusa korona i sumnja da je obolela.

Apelujemo na građane da svako snosi pojedinačnu odgovornost a to podrazumeva držanje distance u zatvorenom prostoru i kada je mala distanca nošenje maski i na otvorenom, često pranje ruku i vakcinacija.

Zaštite sebe, kako biste zaštitili druge!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading