KLJUKAJU DECU LEKOVIMA DA BI SPAVALA! Pedijatri šokirani metodama roditelja da noću utišaju bebe: TO JE OPASNO
Foto: Shutterstock

Većina žena može se susresti sa postporođajnom depresijom i teško se privikava na nove okolnosti, te tako pribegavaju raznim metodama kako da utišaju svoje dete tokom noći i obezbede sebi miran san, a ne znaju koliko to zapravo može biti opasno.

Poslednji slučaj ovakve situacije imali smo nedavno, kada je u javnost dospela informacija da je majka maloletnoj devojčici davala sedative, ona je detetu bila pratnja dok se devojčica nalazila na bolničkom lečenju u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i dete "dr Vukan Čupić". Majka je sve to radila bez znanja i saglasnosti lekara.

Međutim, ovaj ekstremni slučaj, gde se roditelji odlučuju za ovakav korak, lekovima žele da umire dete, mnogo je veći problem, nego što smo svesni. Lekari upozoravaju da sve češće čuju za slučajeve da majke daju lekove kako bi bebe "bolje spavale". Tako im pre spavanja daju antipiretike, lekove koji inače služe za snižavanje temperature, da bebe "ne bi mučili zubi ili stomak".

KLJUKAJU DECU LEKOVIMA DA BI SPAVALA! Pedijatri šokirani metodama roditelja da noću utišaju bebe: TO JE OPASNO

Foto: Shutterstock

 

U narodu možemo da čujemo da mala količina alkohola, koju majka unese u svoj organizam, beba sisanjem može uneti i tako biti mirnija, stručnjaci napominju da je to vrlo štetno i da ne treba pribegavati ovim metodama.

Kao opravdanje roditelji često navode, da su umorni i da ne mogu normalno da funkcionišu, te tako davanjem manje doze leka detetu one imaju mogućnost da se bolje odmore i tako sutra budu produktivnije.

Telo se posle porođaja susreće sa raznim promenama, a mentalno zdravlje je na udaru. Stoga je važno da majke budu slobodne da govore o tome i da prepoznaju kada im je potrebna pomoć, ali i da je potraže.

Pedijatar dr Dejan Jonev, ističe za Telegraf, da su ove metode jako opasne i da im ne treba pribegavati kao i da se lekovi za bolove mogu uzimati tek kada vam to prepiše doktor posle pregleda.

- Paracetamol je lek protiv bolova, on se obično preporučuje kod upale uha ili kada dete ima povišenu telesnu temperaturu. Takođe, koristi se uz antibiotik prva dva dana, dok počne sa dejstvom. Ovakvi slučajevi su opasni - ističe dr Dejan Jonev.

Uzrok postporođajne depresije, polazi od podrške koju žena u datom trenutku nema, osećaj da je sama dovodi do aksioznosti, a psihološkinja Dragana Ćupurdija otkriva za Telegraf, da bi se ona mogla suzbiti razgovorom sa dragim osobama.

- Priprema pred porođaj je jako bitna, na taj način se žene mogu osloboditi anksioznosti i pripremiti na situaciju koja dolazi. Postporođajna depresija nije toliko česta, ali ukoliko se desi može se odraziti na nekoliko načina. Najbolje bi bilo da se prvih četrdeset dana ne kreće mnogo, kao što stariji ljudi savetuju, jer na taj način žena ima mogućnost da se privikne, ublaži nervozu i ostale simptome - navodi psiholog Dragana Ćupurdija.

Što se tiče slučajeva gde majke svojim bebama daju lekove protiv bolova, kako bi se one odmorile, psihološkinja ističe da su u takvim situacija uzroci toga različiti, i da se ne može generalizovati, ali da postoji greška ili u odrastanju detetovih roditelja, ili da su narcisoidne osobe ili da ne žele da se priviknu na okolnosti i da se odreknu nekog ranijeg životnog rituala.

Roditelji bi trebalo da se što bolje informišu i da "na svoju ruku" ništa ne preduzimaju, ukoliko postoji bilo kakav problem najbolje je potražiti pomoć stručnog kadra, piše Telegraf.rs. 

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading