DR. TIODOROVIĆ O POPUŠTANJU MERA: Otkrio šta je bitno da se vratimo normalnom životu
Foto: Tanjug

"Da li smo prvi u regionu, da li smo prvi u Evropi", njega to "ne interesuje".

"Dajte mi da budemo što bliže nečemu što će nam obezbediti normalan život. To je jedino važno. I to je zaista moguće", rekao je Tiodorović  ocenjujući da je put izlaska iz pandemije jasniji nego ikad, uz poziv: "Ljudi, dajte da se vakcinišemo".

On je istakao da moramo da imamo "ravnomernu vakcinisanost, da u svim delovima Srbije bude 50-60 odsto vakcinisanih, a ne samo u Beogradu. To je prostorna pokrivenost".

"Druga važna stvar je uzasna pokrivenost. Moramo imati ravnomernu vakcinisanost u svim uzrasnim kategorijama da bismo mogli da govorimo o uspehu. Mi ovog trenutka nemamo tu situaciju", upozorio je Tiodorović.

Kako je naveo, "veoma dobru situaciju imamo u uzrastu iznad 64 godine, gde je u celoj Srbiji više od 65 odsto vakcinisanih, a među starijima od 75 godina taj broj je u ovom trenutku oko 53 odsto".

Ali, naglasio je, "šta nam sve to vredi kad u najmlađoj populaciji od 18 do 25 godina imamo jedva 7,5 odsto, a u uzrastu radno sposobnog stanovništva, gde pripadaju svi oni između ove dve grupe, tek što smo prebacili 30 odsto vakcinisanih?".

On je istakao da "imamo dobru obezbeđenost vakcinama, ali marketing za vakcinaciju mora da nam bude bolji".

"U tom slučaju bismo stvarno u junu i julu mogli da kažemo da smo došli do izraelskog scenarija", rekao je Tidorović.