Koronavirus
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Nova levičarska manjinska koaliciona vlada nameće tu meru, uprkos protivljenju većine od 17 španskih autonomnih regiona, preneo je AP.

Španska ministarka zdravlja Monika Garsija izjavila je sinoć da je to osnovna i jednostavna mera. Ministarstvo zdravlja odlučilo je da uvede tu meru nakon što nije uspelo da postigne dogovor sa regionalnim zdravstvenim vlastima, od kojih su mnogi tvrdili da upotreba maski treba da bude preporučena, ali ne i obavezna.

Šest španskih regiona je već uvelo tu meru, a maske se poslednjih meseci uobičajeno koriste na ulicama i u javnom prevozu, kao i u domovima zdravlja. Španske bolnice su pod ogromnim pritiskom poslednjih sedmica, nakon naglog porasta broja slučajeva gripa, korone i drugih respiratornih oboljenja.

Španija je proglasila formalni kraj zdravstvene krize izazvane pandemijom korone prošlog jula i od tada nije bilo obavezno nošenje maski u zdravstvenim centrima i apotekama. U Španiji je registrovano više od 14 miliona slučajeva korona virusa i oko 120.000 smrtnih slučajeva od te infekcije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading