SRBIJI PRETI MUTIRANI VIRUS Hara svetom, prepoznaje se po ovih 7 simptoma
Alo

Pojavili se JN.1 i HV.1

- Zvaničnici američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) kažu da još uvek „uče“ o JN.1 i kako on nosi mutacije da bi mogli da pomognu imunološkom sistemu. Ljudi treba da paze na simptome oba soja. HV.1 soj daje groznicu, kašalj, umor, začepljenost nosa ili curenje iz nosa, dok JN.1 takođe izaziva ove simptome, ali ovaj soj takođe može izazvati dijareju i glavobolju - kaže dr Kris Papadopoulos, glavni predavač javnog zdravlja na Univerzitetu Bedfordšir.

Prema rečima epidemiologa dr Nebojše Bohuckog najviše je kod nas bilo reči o erisu i piroli, koja je imala 30 mutacija, odnosno druge omikrone, što znači da su novi virusi „njihova deca i unučad“.

Nisu opasniji, već zarazniji

Prema njegovim rečima pirola se pojavila letos i ostala je slabo zastupljena, međutim, smatra se da je njena mutacija upravo JN.1 koji je udaljenija mutacija od prethodnih. Znači da su veći izazovi za imuni sistem.

- Smatra se, teoretski, da će našem imunom sistemu biti najteže da se izbori sa JN.1, ali to ne znači da je opasniji od drugih, već da će osoba koja je imala infekciju jednu, dve ili više, kada dođe u kontakt sa JN.1 opet verovatno da oboli. Imuni sistem će se izboriti, neće biti teža bolest, ali će osoba imati kliničku sliku u trajanju od nekoliko dana ili duže. Neophodna je apstinencija s posla, biće na bolovanju i drugo. Dakle, trenutno je HV.1. dokazao koliko je potentan, dok je JN.1 tek u povoju. JN.1 je otkriven u avgustu u Luksemburgu, a već u septembru je došao u SAD, a nakon toga ga beležimo u 11 zemalja najmanje – kaže dr Bohucki za Blic.

I dodaje “samo čekamo da se dokaže i kod nas”.

Kako strani mediji navode, u SAD je talas nove podvarijante omikrona JN.1 već krenuo, ali bi se mogao ublažiti buster vakcinom i ostalfim od ranije poznatim merama.

Po podacima zdravstvenih zvaničnika, u Sjеdinjеnim Državama jе u trećoj nеdеlji novеmbra zbog kovida hospitalizovano gotovo 10.000 pacijеnata, a rеč jе o povеćanju od 10 posto u odnosu na prеthodnu nеdеlju, prenosi Hina.

Simptomi JN.1

* Groznica

* Kašalj

* Umor

* Začepljenje nosa

* Curenje iz nosa

* Dijareja

* Glavobolja

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading