STIGAO JE U KOMŠILUK U Hrvatskoj izolovan prvi slučaj omikron soja korone
EPA/ANTONIO BAT

Markotićeva je, kako javlja agencija Hina, u Dnevniku HRT rekla da je doktorka Željka Mačak Šafranko izolovala omikron varijantu koronavirusa i ocenila da će to "omogućiti nove neutralizujuće testove", što smatra važnim "i za državu i za međunarodnu saradnju".

Markotić je rekla da je Klinika na čijem je čelu puna kovid pacijenata i da se ne smanjuje pritisak na jedinice za intenzivno lečenje, čiji je kapacitet takođe popunjen bolesnicima sa vrlo teškom kliničkom slikom.

„U intenzivnoj je većina njih na respiratoru, kolege se trude maksimalno, čine sve što moderna medicina može učiniti, ali nažalost kod kovida smo videli da puno toga ne možemo“, upozorila je Markotić.

One je rekla i da novi lek protiv koronavirusa, koji je kombinacija dva monoklonska antitela čiji je zadatak da neutralizuje S protein i onemoguće dalje razmnožavanje i širenje virusa, tokom ispitivanja imao dobar učinak.

Njena ocene je, kako prenosi Hina, da taj lek, čijih je 1.800 doza nabavila Hrvatska, može imati dobar učinak protiv delta soja, ali na omikron varijantu korone „nažalost neće imati veći učinak“, pa je vakcinacija i dalje najbolja prevencija.

"Vakcina je za sve, ona štiti, prema prvim rezultatima vidimo da protiv omikrona štiti treća, "buster" doza", istakla je Markotić, ukazujući da se skoro cela zapadna Evropa ubrzano vakciniše trećom dozom.

„Čini se da bi ga to moglo zaustaviti“, ocenila je direktorka zagrebačke Klinike za infektivne bolesti „Dr Fran Mihaljević, priznajući da o omikron varijanti lekari još nemaju dovoljno podataka.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading