OPTIMIZAM Pedijatri: Deca pregaze omikron kao od šale!
Foto: Alo/ilustracija

 

Tako je osam beba starih manje od mesec dana hospitalizovano  u KBC „Dr Dragiša Mišović“. Prema rečima dr Olivere Ostojić, načelnice Dečje klinike koja brine o ovoj deci, sve bebe su dobro, ali su zadržane radi daljih analiza.

- Ove bebe zadržane iz predostrožnosti što se inače radi sa decom koja su febrilna u prvih mesec dana života. Njihovo stanje je stabilno - kaže za Alo! prof. dr Predrag Minić, pulmolog Instituta za majku i dete „Dr Vukan Čupić“ koji navodi da ova poslednja varijanta korone daje blažu kliničku sliku. Ima i one dece kod koje prolazi i bez simptoma.

 - U našem Institutu trenutno imamo jednu bebu na respiratoru. Druga deca su u takozvanom hladnom kovidu i dobro su - kaže prof. dr Predrag Minić.

Hospitalizovana deca imaju razne simptome. Najviše njih ima povišenu telesnu temperaturu koja ide i preko 38,5, malaksali su, gube apetit, a često ih prati dijareja i povraćanje.

To je potvrdila i dr Snežana Rsovac, pulmolog iz Dečije klinike u Tiršovoj, koja navodi da se kod mališana predškolskog uzrasta i odojčadi javlja temperatura, groznica i simptomi infekcije gornjeg respiratornog sistema - nos, ždrelo, trahitisi, glavobolje, konjuktivitisi, dok se infekcije donjih disajnih puteva - bronhitisi, bronhiolitisi, pneumonije ređe javljaju.

- Kod školske dece retko kad se javljaju pneumonije, u ovom trenutku nema porasta hospitalizacije zbog težih respiratornih simptoma - rekla je dr Rsovac.

Ipak, s obzirom na to da u Srbiji ima i 20 odsto zaraženih deltom, ipak treba, smatraju epidemiolozi, da budemo oprezni i sprečimo dalje širenje zaraze, jer su deca često asimptomatski prenosioci virusa.

Tako je Tim za škole doneo odluku da deca starijih razreda i srednjoškolci pohađaju nastavu po kombinovanom modelu, a da osnovci do petog razreda idu normalno u školu.

OPTIMIZAM Pedijatri: Deca pregaze omikron kao od šale!

Foto: Jutjub/printskrin

- Veoma je teško donositi odluke o tome kako i da li deca treba da idu u školu. Razređivanje odeljenja uz poštovanje epidemijskih mera, naročito nošenje maske, mogu ublažiti i pomoći u kontroli širenja korone - mišljenja je prof. dr Minić.

Simptomi kod dece

- povišena temperatura iznad 38,5

- curenje nosa

- mučnina

- malaksalost

- dijareja

- upala grla

- bronhitis i upala pluća veoma retko

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading