DOKTORKA JOVANOVIĆ UPOZORILA Najgore tek dolazi, evo koga omikron napada
Foto: Printscreen/RTS

Direktorka Instituta "Batut" dr Verica Jovanović kaže da nam tek predstoji pik ovog talasa korona virusa, i da se očekuje da će se povećati broj pacijenata u bolnici.

"U narednih desetak dana ćemo dostići najveći intenzitet pojave kovida 19, ali ne možemo sa sigurnošću to tvrditi. Kada imamo veliki broj inficiranih u jednom momentu, što se dešava tokom ovih nedelja, možemo očekivati veći broj osoba koje imaju potrebu za bolničkim lečenjem", rekla je Jovanovićeva za RTS.

Prema njenim rečima, u ovom trenutku povećan je broj prijema, određeni broj pacijenata se tokom dana otpusti, sama hospitalizacija kraće traje, osobe koje zahtevaju bolničko lečenje ostaju ne manje od sedam dana u bolnici. Veliki broj pacijenata je na poluintenzivnoj nezi i zahteva kiseoničku potporu.

"Respiratorni simptomi i posledice koje nastaju infekcijom koju izaziva koronavirus dovode do komplikacija, najčešće su to osobe koje imaju hronična oboljenja, treba voditi računa o korišćenju preventivnih mera, izbegavati masovna okupljanja", rekla je ona.

"Blizu smo najvišeg broja inficiranih u jednom momentu, to se procenjuje putem stopa, u odnosu na 100.000 stanovnika, očekujemo da će se u narednih desetak dana dostići najveći intenzitet pojave kovida 19. Ne možemo sa sigurnošću to tvrditi", kaže ona.

U sezoni smo respiratornih virusa, ali doktorka apeluje na sve koji imaju neke simptome da se uzdrže od rizičnih ponašanja, već da ostanu kod kuće i kontrolišu svoje kretanje, kao i da se jave lekaru ako simptomi potraju.

"U sezoni smo respiratornih virusa, možemo očekivati neke druge viruse koji će se paralelno pojavljivati, najveće očekivanje se može identifikovati u odnosu na korona virus. Ako se javi povišena temperatura, prvo na šta treba pomisliti je da se radi o kovidu 19. U starijoj populaciji možemo očekivati veće komplikacije, imamo i veći broj osoba koje su na respiratorima, na bolničkom lečenju, kod onih osoba koje imaju hronične bolesti, astmu, šećernu bolest - ako dođe do infekcije, mogu se očekivati posledice", istakla je dr Jovanović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading