KRIZA NA KOSOVU I METOHIJI Vučić na odlučujućem sastanku, vojska spremna, oglasio se NATO (FOTO/VIDEO)
TANJUG/ ALEKSANDAR NICIFOROVIC/

Tzv. kosovska policija je koristila šok bombe i suzavac, a nekoliko stotina građana je blokiralo više ulica i čuju se sirene za uzbunu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Raškoj sa predstavnicima Srba sa Kosovoa i Metohije, a vojska se nalazi u stanju pripravnosti.

U međuvremenu, oglasio se niz međunarodnih organizacija.

NEMAČKA STALA UZ ALBANCE To je nedopustivo!

Nemački ambasador na Kosovu Jorn Rode reagovao je povodom upoređivanja današnje akcije kosovske policije na severu sa "Kristalnom noći"

Rode je na Tviteru nazvao to nedopustivim.

TEROR ALBANCA SE NASTAVLJA Kamenovana kuća Rumene Ljubić, jedine Srpkinje u centru Peći!

Na kući je pričinjena materijalna šteta, a slučaj je prijavljen Kosovskoj policiji.

Iz regionalne direkcije policije za Radio Goraždevac je potvrđeno da se incident dogodio i da je okarakterisan kao napad i oštećenje imovine.

„Dana 12.10.2021. godine, u policijskoj stanici u Peći, pojavila se podnositeljka žalbe Rumena Ljubić, iz Peći, koja je prijavila da su nepoznate osobe kamenovale njenu kuću i da sa iste oštetile neke prozore na kući, koja se nalazi na adresi Rr. „Esat Berlajolli“ u Peći“, navodi se u informaciji Regionalne direkcije policije koja je dostavljena ovom mediju.

Ambasada SAD u Prištini: Napadi na policiju, medije i civile su neprihvatljivi

Portparol ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Prištini rekao je da je Vašington zabrinut zbog toga što je danas došlo do protivljenja “pokušaju kosovskih institucija da uspostave red i mir na celom Kosovu”, prenosi Reporteri.

Iz američke ambasade poručuju da nikakvo nasilje, bilo da je usmereno protiv vlasti, medija ili građana, nije prihvatljivo.

„SAD su zabrinute zbog odgovora koji se danas desio na akcije izvedene u cilju sprovođenja zakona na teritoriji Kosova. Svako nasilje, bilo usmereno protiv vlasti, medija ili građana, neprihvatljivo je i treba ga istražiti i procesuirati do potpune primene zakona. 

Osmani: Policijska akcija protiv krijumčarenja

Vjosa Osmani oglasila se na Fejsbuku povodom situacije na severu Kosova i Metohije.

KRIZA NA KOSOVU I METOHIJI Vučić na odlučujućem sastanku, vojska spremna, oglasio se NATO (FOTO/VIDEO)

EPA/GEORGI LICOVSKI

 

 

Osmani kaže da je danas sprovedena policijska akcija protiv krijumčarenja i da se to ne može nazvati "akcijom na severu" jer je akcija sprovedena u različitim delovima Kosova.

- Borba protiv organizovanog kriminala je beskompromisna i o njoj se ne može pregovarati. Pregovarati i praviti kompromis s kriminalcima znači postati jedan od njih. Stoga se današnja akcija kosovske policije i carine, koje su ovlastile pravosudne institucije, ne može nazvati 'akcijom na severu', jer je to bila akcija u različitim delovima Kosova, protiv osoba različite nacionalnosti, te da je zajednički imenilac šverc i organizovani kriminal - napisala je Osmani.

Osmani kaže da su Albanci i Srbi bili udruženi u organizovanom kriminalu.

Vučić u Kraljevu

Predsednik Srbije i vrhovni komandant Aleksandar Vučić, obišao je i pozdravio pešadijsku vojsku i jedinice Žandarmerije u Kraljevu, nakon čega im se obratio.

Vučić je pozvao pripadnike Vojske Srbije i jedinica Žamdarmerije da budu spremni, da vredno rade i treniraju za svoju Srbiju.

- Poštovani pripadnici žandarmerije, junaci srpski, došao sam u Kraljevo da vas obiđem i da vam kažem hvala za sve što ste učinili u odbrani naše otadžbine štiteći intengritet i hvala što ste uvek bili tu za našu zemlju, i kada su bile poplave, zemljotresi. Hvala što niste tražili izgovor, i što ste uvek našli rešenje - kaže Vučić.

On je naveo da će Srbija učiniti sve da sačuva mir, ali da će u slučaju napada na Srbe, država morati da reaguje.

- Učinićemo sve da sačuvamo mir, ali ako nas napadnu, ako krenu da pucaju na naš narod na Kosovu i Metohiji, moramo biti spremni da se branimo - rekao je Vučić.

Vojnici i pripadnici Žandarmerije su nakon govora uglas zapevali pesmu "Hriste Bože".

Tajkunski i strani plaćenički mediji iz Beograda nazivaju Srbe švercerima

Albanski teroristi iz Prištine predvođeni premijerom privremenih institucija Aljbinom Kurtijem dobili su očekivanu podršku iz srca Begrada.

Niz medija, mahom pod kontrolom Dragana Đilasa ili stranaca, preneo je informacije da tzv. kosovska policija hapsi švercere na Kosovu.

Vučić i Lajčak

Vučić je tokom obraćanja rekao da je Lajčaku saopštio da obuzdaju Albance ili će to učiniti Srbija.

- Za sve ovo danas, Albanci su imali podršku jedne spoljne sile. To je država koja nije članica EU - saopštio je Vučić u obraćanju Srbima sa Kosova i Metohije.

Oglasio se Ričard Grenel

Ričard Grenel, izaslanik bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine oglasio se putem svog Tviter naloga.

- Briselski sporazum je jasan i treba ga se pridržavati - ovo je kršenje. Političke manipulacije nekih u Prištini pred lokalne izbore na Kosovu u nedelju moraju prestati. Ovo je opasno i bezobzirno. Džo Bajden ne sme da ćuti o ovoj situaciji - naveo je Grenel.

Vučić se obraća naciji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se naciji povodom najnovijih dešavanja na Kosovu i Metohiji.

- Dobio sam sve informacije i sve što je neophodno. Zanima me tačno mesto i informacije gde je ranjen mladić - rekao je predsednik.

On se u Raškoj sastao sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije. Kkao je najavio, saslušaće sve koji imaju nešto da kažu, a onda im saopštiti šta ima kako bi zajedno odlučili šta dalje.

Vučić podiže Vojsku

Predsednik Vučić je stigao u garnizon Vojske Srbije u Raškoj, gde je obišao vojnike, a zatim će obići i jedinice Žandarmerije u toj oblasti.

Ukoliko NATO u roku od 24 sata ne zaštiti Srbe na Kosovu i Metohiji kojima preti pogrom posle najnovijeg upada specijalaca ROSU na sever Kosova i Metohije i ranjavanja jednog Srbina u Zvečanu, to će učiniti Vojska Srbije. 

Oglasio se NATO

Povodom ponovnog nasilja na Severu KiM nad pripadnicima srpske zajednice, iz sedišta NATO u Briselu za Tanjug kažu da su u stalnoj je komunikaciji sa svim relevantnim institucijama na Kosovu i sa predstavnicima međunarodne zajednice.

Oglasio se Borelj

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đozep Borelj poručio je da odmah moraju da se prekinu nasilni incidenti na severu Kosova i naveo da sva otvorena pitanja moraju da se rešavaju kroz dijalog. 

 

Kap koja je prelila čašu

Goran Rakić iz Srpske liste rekao je kako su se Srbi sa Kosova i Metohije uputili ka Raški gde će se u 15 sati sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Rakić kaže kako je ovo za njih najvažniji sastanak, kao i da su današnja dešavanja prelila čašu. Kaže i da je ovo za sve Srbe - pitanje života ili smrti i da je ovo "Kristalna noć". Ističe i kako su im zabranili vakcine, da su danas pokušali da im oduzmu lekove i da je ostalo još samo, naglašava Rakić, da Srbima na KiM uzmu i vazduh.

Srbin na intezivnoj nezi

Srećko Sofronijević iz Zvečana je ranjen danas nakon što su pripadnici policije lažne države Kosovo otvorili vatru na narod koji se okupio da odbrani svoj grad. 

KRIZA NA KOSOVU I METOHIJI Vučić na odlučujućem sastanku, vojska spremna, oglasio se NATO (FOTO/VIDEO)

Alo

 

Alo! je došao u posed ekskluzivna fotografija ranjenog Sofronijevića iz bolnice u Severnoj Mitrovici.

KRIZA NA KOSOVU I METOHIJI Vučić na odlučujućem sastanku, vojska spremna, oglasio se NATO (FOTO/VIDEO)

Alo

 

- Povreda je naneta vatrenim oružjm, ustreljen je u predelu grudnog koša. Povređena mu je lopatica i rebro, spremamo se za operacionu salu kako bi mu izvadili metak. On se nalazi u intezivnoj nezi i u teškom je stanju - rekao nam je hirurg Zlatan Elek, direktor KBC Kosovska Mitrovica.

KRIZA NA KOSOVU I METOHIJI Vučić na odlučujućem sastanku, vojska spremna, oglasio se NATO (FOTO/VIDEO)

Alo

 

Još jedna detonacija u severnoj Mitrovici

Još jedna detonacija odjeknula je u severnoj Mitrovici, iz pravca Bošnjačke mahale.

Okupljeni građani negoduju, a manji broj ljudi je i dalje na raskrsnici ulica Lole Ribara i Knjaza Miloša.

Kamioni koji su bili raspoređeni na ovom mestu, pomereni su niže niz ulicu koja vodi prema Bošnjačkoj mahali.

Snimak ROSU kako upada u Kosovsku Mitrovicu

Prema svedočenju uplašenog srpskog naroda, danas su severnim delom Kosovoske Mitrovice odjekivali i pucnji iz vatrenog oružja.

Ovu tvrdnju potvrđuje i snimak na društvenim mrežama koji svedoči o brutalnosti Albanaca.

 

 

U gradu, nakon što je počela ova akcija, neprestano odzvanjaju sirene za uzbunu.

Obratio se Petar Petković

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković održao je vanrednu konferenciju za medije.

KRIZA NA KOSOVU I METOHIJI Vučić na odlučujućem sastanku, vojska spremna, oglasio se NATO (FOTO/VIDEO)

Alo

 

- Sve ovo je maslo Aljbina Kurtija, koji se na ovaj način sveti srpskom narodu, koji na ovaj način želi da osvoji sever, mi smo uspeli da sprečimo krizu većih razmera. neka se svi zapitaju šta će biti sledeći potez Aljbina Kurtija, čoveka koji hoće da konfiskuje lekove i koji puca na goloruki srpski narod - rekao je Petković na konferenciji.

ROSU šikanira Srbe zbog soka, toalet papira i slatkiša

Na severu Kosova danas je došlo do eskalacije, nakon što je kosovska policija u severnom delu Kosovske Mitrovice započela akciju i upala u jednu apoteku u severnom delu grada.

Kosovska policija objavila je fotografije zaplenjene robe za koju se u saopštenju policije navodi da služi kao materijalni dokaz.

Na fotografijama se vide čokoladice, žuti sok, bombone i žvake.

 

 

Kosovski policajci su upali u apoteke, prodavnice, magacine i druge objekte, a kosovska policija saopštila je da sprovodi akciju protiv krijumčarenja robe u nekoliko gadova i objavila niz fotografija zaplenjene robe široke potrošnje.

Kosovska policija je na svom sajtu saopštila da je u ranim jutarnjim satima započela akciju koja obuhvata razne lokacije u četiri regiona: Priština, Peć, Mitrovica Jug i mitrovica Sever.

Dodaje se da se akcija dalje nastavlja i da je angažovana Carina i jedinice raznih policijskih profila.

Kosovska policija uhapsila je muškarca srpske nacionalnosti

Kosovska policija uhapsila je muškarca srpske nacionalnosti u Zvečanu, prenose mediji. 

 

 

Reporteri su objavili snimak hapšenja, a kako navode uhapšeni je odveden u stanicu na razgovor.

Ima još povređenih

U Zvečanu je malopre iz vatrenog oružja ranjen jedan Srbin, i on se trenutno nalazi u bolnici u teškom stanju, a kako se nezvanično saznaje još jedan od građana je povređen, ali lakše.

Kako se nezvanično saznaje, da je najmanje šest osoba primljeno u KBC Kosovska Mitrovica. U međuvremenu, pripadnici Kosovske policije su počeli da se povlace iz Zvečana, a na putu su bile primetne čaure od bojeve municije.

Petković: Narod više ne može da trpi Kurtijev teror

Petković je kazao da je takvo ponašanje Prištine prevršilo svaku meru i dodao da Kurti svakim svojim potezom pokušava da produbi krizu.

KRIZA NA KOSOVU I METOHIJI Vučić na odlučujućem sastanku, vojska spremna, oglasio se NATO (FOTO/VIDEO)

TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da je jutrošnja akcija Kosovske policije još jedna provokacija kosovskog premijera Aljbina Kurtija pred lokalne izbore i dodao da je o tome obavestio specijalnog izvestioca Evropske unije za dijalog Miroslava Lajčaka.

Vučić ide na Kosovo

Šef države uputio se ka Raškoj gde bi trebalo da bude organizovan sastanak sa čelnicima srpskih opština.

KRIZA NA KOSOVU I METOHIJI Vučić na odlučujućem sastanku, vojska spremna, oglasio se NATO (FOTO/VIDEO)

Printscreen/ Pink

 

Posle dramatičnih scena u Kosovskoj Mitrovici i upada jedinica ROSU, koje su kulminirale ranjavaljem Srbina od strane albanskih specijalaca, predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio je da se hitno sastane sa predstavnicima našeg naroda na Kosovu i Metohiji.

Brnabić poručila: NATO i KFOR hitno da reaguju

Premijerka Ana Brnabić, oštro je reagovala nakona današnjeg upada ROSU i kosovske policije u severni deo Kosovske Mitrovice.

KRIZA NA KOSOVU I METOHIJI Vučić na odlučujućem sastanku, vojska spremna, oglasio se NATO (FOTO/VIDEO)

TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

 

- Pozivam međunarodnu zajednicu, NATO i KFOR, da hitno reaguju i zauzdaju Aljbina Kurtija. Situacija je više nego dramatična i ovo je poslednji trenutak u kojem je neophodna jasna reakcija kako bi se zaustavila ludačka politika koju sprovodi Priština. Ovakvo ponašanje je prevršilo svaku meru i dovodi nas na ivicu haosa - napisala je Ana Brnabić.

Srbin ranjen, njegovo stanje je zabrinjavajuće

Jedan Srbin teško je ranjen danas prilikom nasilnog upada jedinica ROSU u Kosovsku Mitrovicu. Muškarac je pogođen u leđa a metak mu je izašao na grudi. Hitno je primljen u bolnicu i njegovo stanje je zabrinjavajuće.

Srećko Sofronijević iz Zvečana je ranjen danas nakon što su pripadnici policije lažne države Kosovo otvorili vatru na narod koji se okupio da odbrani svoj grad.

Zapaljen automobil u Kosovskoj Mitrovici

Jedinica za ekonomski kriminal pri kosovskoj policiji danas u severnom delu Kosovske Mitrovice sprovodi akciju protiv krijumčarenja, saopšteno je iz te policije.

Blokirana je ulica Knjaza Miloša gde se okupio veliki broj građana, a zapaljen je jedan automobil.

U međuvremenu, oklopna vozila kosovske policije, koja su bila pozicionirana duž ulice ka Bošnjačkoj mahali, povukla su se, prenosi Radio KiM.

TV Most javlja da je, prema nezvaničnim informacijama, u pitanju akcija zaplene srpskih proizvoda u apoteci u ulici Knjaza Miloša i veleprodajama.

Kako prenosi Radio KiM, jedan automobil je zapaljen u Severnoj Mitrovici na raskrsnici između Srednje tehničke škole "Mihailo Petrović Alas" i Bošnjačke mahale.

Vatrogasne jedinice su izašle na lice mesta, a i dalje se čuju sirene za uzbunu. Okupljen je veliki broj građana, javlja Radio Kontakt Plus.

ROSU stigao u Severnu Mitrovicu

Pripadnici Rosu i policije su se povukli prema istočnom mostu u Severnoj Mitrovici, a ulice su pune građana.

Nakon što su pripadnici Kosovske policije suzavcem i šok bombama intervenisali protiv okupljenih građana, u Severnu Mitrovicu su iz južnog dela grada pristigli i pripadnici Rosu. Situacija je izuzetno napeta.

U međuvremenu, pripadnici Rosu i policije su se povukli prema istočnom mostu u Severnoj Mitrovici, a ulice su pune građana.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (4)

Loading
Ruzica

13.10.2021 13:35

Nije mi jasno da nasa vlast veruje u potpis Siptara. Juce je i u Albaniji na utakmici postavljen transparent protiv Srbije. Danas od starijeg coveka slusam pricu kako je najvise nasih vojnika ginulo na albanskoj granici za vreme Jugoslavije. Nama ne treba savez sa Albanijom i Ramom, a na Kosovo poslati vojsku da rascisti sa Kurtijem i Siptarima. Samo.treba spreciti Kurtija da ne pobegne.

Dragan

13.10.2021 19:40

@Ruzica - Aha a sta cemo sa NATO trupama jer cemo i njih da najurimo!

Ruzica

13.10.2021 22:49

@Dragan - @Dragan Otici ce oni sami, necemo.morati mi da ih jurimo. Oni su na nasoj teritoriji, a ne mi na njihovoj. Uvek je jaci onaj koji brani svoj prag. Nije ovo '99.