U Vojsci Srbije više od 200 žena sa oficirskim činom
Vesna Lalić
U Vojsci Srbije više od 200 žena sa oficirskim činom

Vesna Lalić

U Vojsci Srbije više od 200 žena sa oficirskim činom , Foto: Vesna Lalić

Interesantno, za razliku od većine oružanih snaga u zapadnim zemljama, ali recimo i ruskih, naša zemlja još nije dočekala da nežniji pol ponese i najviši, generalski čin.

Dogurale do pukovnika

U Vojsci Srbije najdalje što je do sada neka žena dogurala, jeste čin pukovnika, a prva među njima bila je Katarina Štrbac. Trenutno u Vojsci Srbije postoji nešto više od 200 dama oficira.

Prema rečima vojnog analitičara Aleksandra Radića, veoma brzo bi i ta nepravda mogla da bude ispravljena.

- Ima kandidata, kako da nema, ali taj čin bi trebalo da dobijaju sposobni ljudi i da ne bude bitno kog su pola ili nacionalnosti - kaže Radić za „Alo!“ i dodaje da ne isključuje mogućnost političkog uticaja.

- Prvi i jedini uslov da neka žena postane general mora biti njena sposobnost, ali plašim se da ćemo u ispunjavanju nekih političkih formi po svaku cenu forsirati neka rešenja. S druge strane, ne možemo prema ženama da se ponašamo kao prema lepom dekoru za razne skupove. To se tako ne radi, ispod šlema nema mesta za kikice i u Vojsci mora biti potpuno nebitno da li ste muškarac ili žena, ukoliko ispunjavate kriterijume - rekao je Radić.

Jelena Knjazeva i Mišel Hauard

Alo!

Jelena Knjazeva i Mišel Hauard, Foto: Alo!

 

SAD i Rusija se diče Mišel i Jelenom

U oružanim snagama SAD, trenutno sa činom generala služe dve dame, Mišel Hauard i Lori Robinson. Kad je reč o Rusima, Jelena Knjazeva je 2012. postala druga žena u njihovoj istoriji sa pomenutim činom, a pre nje je to bila Valentina Tereškova sa činom general-lajtnanta tokom devedesetih godina prošlog veka.

Komentari (3)

Veljko949

08.03.2016 10:12

Србији треба жена са чином генерала и војног аналитичара са мало мозга. Србија остала са два војника једног мушког и једног женског генерала. За паметне довољно.

ljutko

09.03.2016 07:49

Važi,samo setite se toga ako stvarno dođe do rata.I nemojte samo momke da zovete da se upišu u vojnu evidenciju....Kao rezervnom oficiru dođe mi da se uhvatim za stomak od smeha kad vidim ove curice("ti si ćero tatin sin")!Al dobro neka tako bude....

Miroslav Nikolic

09.03.2016 09:01

Znamo kako se u vojsci mukotrpno i uz veliko odricanje i stalno školovanje stiču najviši činovi, pa nemam ništa protiv da i časne i čestite žene dođu do čina generala. Ali, nikada nemojte u MUP dovoditi kojekakve ždroljetine i ne daj bože proizvoditi ih u čin generala, posebno ne one ždrolje koje su psihijatrijski slučajevi, koje su spremne da zgaze sve što je časno i vredno, a koje se nikakvim dobrim delima neće dokazati, već samo praviti neizmernu štetu državi.