moskva
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock


Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da Rusija prekida učešće u sporu sa Australijom i Holandijom pred Savetom ICAO (Međunarodna organizacija za civilno vazduhoplovstvo) u vezi sa padom aviona Boing-777 kompanije „Malezija erlajns“ na letu MH17. Ministarstvo je istaklo da će Rusija i dalje poštovati rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 2166(2014) i da je otvorena za relevantan rad u cilju utvrđivanja pravih uzroka avionske nesreće.

- Za razliku od pristrasne većine u Savetu, Rusija će i dalje poštovati rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 2166(2014) u cilju utvrđivanju pravih uzroka avionske nesreće aviona na letu MH17, a takođe je otvorena za relevantan rad. Neka se sada Zapad i njegovi sateliti u Savetu ICAO rasprave. Mi prestajemo da učestvujemo u ovoj farsi-  navodi se u saopštenju.


Rusko Ministarstvo spoljnih poslova dodatno je naglasilo da ne priznaje ovlašćenja Saveta da razmatra ubacivanje Australije i Holandije, kao i sve odluke koje bi on mogao doneti u vezi sa njima. Izražena je sumnja u nepristrasnost i nezavisnost Saveta ICAO, uz navode da je on odbio da sprovede nezavisnu istragu situacije sa MH17, te da raspolaže samo rezultatima „pseudoistrage“ jedne strane.


Putnički avion „boing 777“ kompanije „Malezija erlajns“, leteo iz Amsterdama za Kuala Lumpur, srušio se 17. jula 2014. godine u blizini Donjecka. Niko od 298 putnika i članova posada koji su se nalazili u avionu nije preživeo. Kijev je za katastrofu optužio ustanike u Donbasu, dok su ovi izjavili da nemaju sredstva koja bi mogla da obore avion na toj visini. Za istragu o avionskoj nesreći formirana je međunarodna Zajednička istražna grupa, koju čine predstavnici Australije, Belgije, Malezije, Holandije i Ukrajine.


Rusija je izrazila nezadovoljstvo pristrasnim stavom većine u Savetu ICAO, ističući da će se povući iz spora, ali da će i dalje poštovati rezoluciju Saveta bezbednosti UN. Takođe, rusko Ministarstvo spoljnih poslova je naglasilo da je otvoreno za relevantan rad u cilju utvrđivanja pravih uzroka avionske nesreće aviona na letu MH17.

(Novosti)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading