STRAVIČNE BROJKE PODIŽU CRVENI ALARM Eskalacija porodičnog nasilja u Srbiji: Za 8 nedelja ubijeno 8 žena i devojčica (2)
Foto: Printscreen/Instagram

- Iz ugla nekog ko prati rodno zasnovano nasilje, ne bih rekla da se nasilje "toliko" povećalo. Naprotiv, ono je sveprisutno, ali mi ga najbolje uočavamo kad dođe do njegove eskalacije, a femicid jeste najdrastičniji vid eskalacije nasilja. U većini slučajeva nije bilo prethodnih prijava, te je upravo na tom iskustvu važno da učimo svi mi i predstavnici institucija, i mediji i da se okrenemo prevenciji od nasilja u porodici, a blagovremena prijava nasilja jeste preventivna mera - priča za "Blic" Koordinatorka za rodno zasnovano nasilje u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu Gorjana Mirčić Čaluković.

Brat i sestra ubili maćehu

U noći između 6. i 7. feburara stravičan zločin je zatekao selo Trešnjevica kod Paraćina. Brat i sestra, Marko P. (23) i Milica P. (27) nasmrt su izboli maćehu Marinu M. (50) u porodičnoj kući. Nakon toga, napali su svog oca i izboli ga više od 40 puta, ali je čovek srećom preživeo.

Njih dvoje su bili poznati kao problematični i protiv njih se i ranije vodio krivični postupak za nasilničko ponašanje. Koliko je hladnokrvan Marko je pokazao kada su ga priveli jer je napao svog oca, a on je policajcima mirno rekao: "Ubio sam i maćehu".

 

Policajac ubio ženu, pa sebe

Đorđe P. (29) je 10. februara u kasnu noć hicima iz pištolja u kući u Grockoj ubio svoju suprugu Nevenu (20), a zatim je presudio sebi. Kao što je neretko situacija u stravičnim slučajevima porodičnog nasilja, Đorđu ovo nije bio prvi put da preti Neveni.

Ipak, on nije bio prijavljen zbog tih pretnji. Kao što često biva - ispostavi se da je nasilja bilo i ranije, ali ne i prijavi.

- Zbog toga je od neprocenjive koristi saradnja sa medijima koji treba da apeluju na građane, prijatelje, komšije i širu javnost da nasilje prijavljuju, da ne ćute i ne odmahuju glavom tretirajući nasilje kao privatnu stvar. Ne možemo se stalno obraćati žrtvama nasilja i samo njih pozivati da prijave nasilje, jer one da su u stanju da ga tako lako prijave i ne bi bile žrtve - priča Gorjana Mirčić Čaluković.

Đorđe je 20. januara potegao pištolj na nesrećnu devojku jer je planirala da ga ostavi, ispričala je žrtvina majka za medije. Nažalost, nasilniku je oružje bilo dostupno zbog profesije kojom se bavio. Sa druge strane, česti su slučajevi i kada se postavlja pitanje odakle nasilniku oružje.

Ubio ženu i zakopao u pod sobe

Slučaj koji je šokirao javnost dogodio se 14. febuara u Donjem Tavankutu kod Subotice, kada je pronađeno telo Marije Jurić (65) koju je ubio Miroslav P. (45). Miroslav i Marija su bili u emotivnom odnosu, a nakon svađe, on ju je usmrtio sekirom, a potom telo nesrećne žene zakopao u pod kuće. Sumnja se da je telo žene bilo skriveno nedelju dana.

Ubio Draganu, pa upucao i sebe

Aleksandar D. (58) u sredu uveče upucao je svoju partnerku Draganu P. (54) u stanu na Voždovcu, a zatim je izvršio samoubistvo. Policijske patrole su odmah po prijavi građana stigle na adresu i u spavaćoj sobi su zatekli beživotno telo Dragane i Aleksandra. Muškarac je davao znake života, pokušana je reanimacija, ali je ubrzo preminuo.

Na licu mesta je pronađen pištolj, ali nije poznato odakle Aleksandru oružje. Komšije i poznanici su ga opisali kao "problematičnog", kao i da su primetili da se u poslednje vreme poboljšao zbog čega su bili srećni, sve dok njihovu zgradu nije zatekao jezivi zločin.

Jotka osuđen za ubistvo i pranje para! - Alo.rs

Kao i u većini slučajeva, poznanici su o Aleksandru istakli kako je i ranije bio problematičan.

- Znamo da je on imao određene probleme, ali mislim da se izlečio jer se nije ponašao kao ranije. Videli smo da mu dobro ide u životu, promenio je i svoj fizički izgled, ali ko zna šta se krije iza toga - pričaju komšije.

Maloletnik ubio tetku u Bačkoj Topoli

Lj. B. (17) je ubio svoju tetku Stanku M. (65) u Bačkoj Topoli 20. februara. Maloletnik je čekićem ubio ženu, a sve to, kako navode poznanici, zbog novca.

Policija je nakon hapšenja Lj. B. saopštila da će on biti priveden na saslušanje nadležnom sudiji Višeg suda u Zrenjaninu uz krivičnu prijavu da je učinio krivično delo ubistvo.

Rođaci su ispričali da je mladić bio problematičan i ranije.

- Ovo je malo mesto i svako svakoga poznaje. Lj. B. je oduvek bio problematičan. Kada je bio mlađi, govorili smo da je nestašan a kako je rastao to se pretvaralo u bezobrazluk, pa zatim u konfliktne situacije i ekscese zbog droge i alkohola koji mu nisu bili strani te je zbog toga bio poznat i policiji - ispričali su.

Očuh nasmrt pretukao devojčicu (2)

Jedan od najmonstruoznijih slučajeva dogodio se 21. februara kada je Miloš N. (25) nasmrt pretukao pastorku (2) u kući u Zaječaru. On je uhapšen i određen mu je pritvor zbog nasilja u porodici.

Užasnim scenama je svedočila i majka devojčice Jelena N. (20) koja je ćutala i ona je uhapšena zbog zanemarivanja detete i taođe joj je određen pritvor.

Iako ne postoje informacije o zvaničnim prijavama nasilja u ovoj porodici, nasilja je bilo, a Miloš je odranije poznat kao nasilan i problematičan. Rođaci su ispričali da je Miloš tukao i starijeg Jeleninog sina, kao i da je bio prijavljivan jer je maltretirao komšijskog psa.

Jelena je dovela dete u Dečji dispanzer, ali je nakon sat vremena preminulo. Obdukcija je pokazala da je dete stradalo od kobnih povreda koje je zadobila prilikom batina. Milošu preti doživotna robija bez prava na uslovni otpust, ukoliko se bude teretio za teško ubistvo deteta.

Postojala čak dva plana likvidacije, a evo šta je Goksija koštalo života - Alo.rs

Srbin u Nemačkoj ubio suprugu

Srpkinja je ubijena u inostranstvu, kada je Mario Ignjatović (43) ubio svoju suprugu Karolinu (42). Nemački policajci su u stanu zatekli beživotna tela supružnika. Sumnja se da je Mario ubio suprugu, a onda je presudio i sebi.

Komšije su ispričale da je par već neko vreme bio rastavljen, a pretpostavlja se da Mario nije želeo da se rastavi od supruge, te ju je iz ljubomore ubio.

Šta možemo da uradimo da smanjimo nasilje?

Naša sagovornica iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu ističe važnost toga da se apsolutno svi uključe u postupak osnaživanja žrtvi nasilja.

- Osnaživanje žena jeste jedna od aktivnosti centra za socijalni rad, ali i predstavnika/ca drugih institucija. Velika podrška u tome jesu i organizacije civilnog društva, koje pružaju podršku ženama sa iskustvom nasilja. Međutim, važno je da se svi uključimo. Tako na primer ukoliko se žrtva obratila izabranom lekaru zbog izvesnih tegoba, a on u razgovoru s niom posumnja da je ista žrtva nasilja, važno je da je uputi u Tim za zaštitu žena od nasilja koji postoji u svakom Domu zdravlja, gde će je u skladu sa odredbama Zakona o sprečavanju nasilja u porodici informisati o svim državnim oragnima i ustanovama koji bi joj mogli pružiti podršku i pomoć - priča Koordinatorka za rodno zasnovano nasilje.

Jednu od ključnih uloga imaju i obrazovne institucije i da se deca od ranog doba edukuju o društveno važnim temama.

- Slično je i sa obrazovnim ustanovama. Mogli bi se, na primer, časovi građanskog vaspitanja iskoristiti za razgovor protiv nasilja. Važno je da se o tome govori, da to čuju i dečaci i devojčice. Nije nemoguće da mnoga deca sa sobom u školu donose i traume iz svoje porodice, jer npr. otac zlostavlja majku, a često i njih, ali nemaju i/ili ne znaju kome o tim povodom da se obrate. Moramo svi kao društvo da osluškujemo, da gledamo ljude oko sebe, a ne samo sebe. - objasnila je Gorjana Mirčić Čaluković.

Iako se prema medijskim naslovima stiče opšti utisak da je nasilje povećano, iz Višeg javnog tužilaštva ističu da svedočimo posledicama, a ne uzrocima, kao i da je važno da žrtve imaju poverenja u institucije.

- Lično nemam utisak da je stepen nasilja veći. Više mi se čini da su sve ovo posledice, a ne uzroci. Upravo zato je nužno da svi učimo i kao društvo verujemo žrtvama nasilja, da ih ne osuđujemo, a sve kako bismo stekli njihovo poverenje i uspeli da im pomogmnemo. Takođe, moramo da povratimo poverenje žrtava u rad institucija. Upravo to radi Više javno tužilaštvo u Beogradu, kako unapređenjem rada Službe za podršku žrtvama, tako i stvaranjem uslova da iste ne budu dodatno viktimizovane u krivičnom postupku, njihovim ispitivanjem putem video linka, ali i ekonomskim osnaživanjem, posredovanjem javnih tužilaca sa centrima za socijalni rad i Nacionalnom službom za zapošljavanje u procesu zapošljavanja žrtva nasilja - kaže Gorjana Mirčić Čaluković.

Edukacija, mediji i sudske presude kao prevencija

U cilju prevencije nasilja važnu ulogu imamo svi mi - ne samo institucije, već i mediji.

- Pre svega je neophodna permanemnta edukacija svih predstavnika/ca institucija. Zatim, edukacija dece o ovoj temi, kao i kampanje i medijski prilozi o prevenciji od nasilja, uz isticanje pozitivnih primera da izlaz iz nasilja postoji - objasnila je za medije Gorjana Mirčić Čaluković i zaključila:

- Objavljivanje pravosnažnih sudskih presuda iz ove oblasti, takođe jeste vid generalne prevencije, odnosno način da se utiče na druge da ne vrše nasilje i da znaju kakve su moguće posledice. Podizanje svesti i oslobađanje od predrasuda kako stručne tako i šire javnosti mora da bude zajednička aktivnost, jer samo tako možemo smanjiti nasilje - zaključuje ona.

Od početka godine u Srbiji je ubijeno 8 žena i jedna devojčica, a prošle godine je za prvih dva meseca ubijena jedna žena.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading