Sretko Kalinić pravio cirkus u sudnici, ali to nije najgore što je radio
Alo/Masonari Jošida
Sretko Kalinić pravio cirkus u sudnici, ali to nije najgore što je radio

Alo/Masonari Jošida

 

 

Miloš Simović (42), bivši član zemunskog klana i desna ruka Dušana Spasojevića Šiptara, koji je optužen da je u Zagrebu 2010. pokušao da ubije ozloglašenog ubicu zemunskog klana Sretka Kalinić (47), sreo se juče oči u oči sa bivšim ortakom u sudnici Specijalnog suda u Beogradu.

Kalinić je u sudnicu uveden vezanih ruku i nogu sa maskom i vizirom. Bio je okružen trojicom čuvara, a pored Simovića su sedela tri stražara, dok su dvojica stajala pored prozora, a jedan na vratima sudnice.

- Zabranjeno mi je da teretim Simovića. Meni je načelnik službe obezbeđenja u Zabeli Nenadović, zvani „napaljeni čmarić“, rekao da ne smem da ga optužujem, ali ga svakako ne bih teretio jer me ovaj slučaj ne zanima! Ne tražim kaznu za optuženog jer njega čeka surova kazna, psihički će ga uništiti njegova Ćićolina! - rekao je Kalinić, koji je u sudnici pravio cirkus.

Sretko Kalinić pravio cirkus u sudnici, ali to nije najgore što je radio

Alo/Masonari Jošida

 

 

Kalinić je tvrdio da je načelnik Službe obezbeđenja u Zabeli, koga je uprkos opomenama sudije zvao „napaljeni čmarić“, naredio da ga nasilno dovedu u sud.

- Hteo sam da zovem sud i da otkažem suđenje, ali mi nisu dali da telefoniram. Ovo je smešno! Čist debilizam. Ja sam na silu obučen i doveden ovde, obukli su mi tuđu uniformu, sad ću sav da se ospem! Nisu mi rekli na vreme za suđenje. Da sam znao, oprao bih svoju uniformu ili bih kupio drugu - gunđao je Kalinić, dok je pre iskaza istakao da mu se neosnovano pripisuju neka ubistva. 

- Želim da kažem da je zamenik višeg javnog tužioca Nenad Stefanović 20. februara ove godine rekao neistinu gostujući na TV „Prva“, kod Marije Savić Stamenić. Kazao je da sam priznao ubistvo Ninoslava Konstantinovića, što nije tačno. Nisam ubio ni Cvetka Simića niti Milana Jurišića zvanog Jure - istakao je Kalinić, a na pitanje sudije da li hoće da se izjasni na iskaz koji je dao 2010. u Zagrebu, dodao je da nema potrebe.  

- Nemojte da mi čitate, znam šta sam rekao. Izjavio sam da neću da se izjašnjavam, a vi vidite kako ćete to da rešite. To je vaš problem - bio je izričit Kalinić, dok je na opasku Simovićevog advokata Rastka Naumova da načelnik obezbeđenja Zabele nema nikakve veze sa slučajem, uzvratio osudama.

Sretko Kalinić pravio cirkus u sudnici, ali to nije najgore što je radio

Alo/Masonari Jošida

 

 

- On izigrava tamo neko obezbeđenje. Čovek je po mojoj laičkoj proceni lud! Kažnjavao me je dvaput za pokušaj bekstva, a ja sam tamo jedan od najdisciplinovanijih. Zabranio mi je da primam novac, pakete i da mi prijatelji dolaze u posete - nabrajao je Kalinić.

Na insistiranje Naumova „da to nema veze sa slučajem“ i na opasku Simovića „da nije u ispovedaonici“, nekadašnji pripadnik zemunskog klana je bio oštar. 

- Sedi dole! Uživaj. Opusti se - odbrusio je Kalinić advokatu i u trenu se kočoperno okrenuo ka njemu. 

Pločice i poljupci

Miloš Simović je na kraju suđenja skinuo masku i obratio se prisutnim novinarima.

- Prošli put ste napisali da sam vidno smršao, na šta je moja bratanica imala zamerku, govoreći da sam u dobroj formi - rekao je Simović. Njegova bratanica Andrijana, koja je prisustvovala suđenju zajedno sa Simovićevim sinom Jovanom, dodala je da joj je stric sav u mišićima i pločicama, posle čega je on zadigao majicu i pokazao zategnute trbušnjake.

Na kraju je mahnuo novinarima, govoreći: „Malo se šalim“, dok je bratanici poslao poljupce, a sa sinom se pozdravio pesnicom.

 

Kada je tužilac zatražio od sudije da mu predoči da može i novčano da bude kažnjen zbog toga što odbija da svedoči, Kalinić se nimalo nije potresao.

- Meni je zabranjeno da raspolažem novcem - mirno je uzvratio Kalinić i isprozivao Simovića „da je u Zabeli sve korumpirao“, što je izazvalo reakciju optuženog.

- Koja je poenta suđenja? Čuli smo sve osim suštine, a suđenje se svelo na iznošenje internih problema sa obezbeđenjem. Ja sam u izolaciji 10 godina. Pošto čujem da mu je neko pretio, pozivajući se navodno na mene, mogu da kažem da se u Sedmom paviljonu svaka reč beleži i da bi to stiglo do suda. Nisam pretio nikome još od 2003. godine. Ja sam kriv za ono što sam uradio i tu sam gde sam - rekao je Simović, i istakao da ne želi da učestvujem u cirkusu.  

Iznošenje završnih reči zakazano je za 13. jul, a Kalinić je, uprkos svemu što je izjavio, rekao da želi da prisustvuje pretresu.

- Sudija, ako vi hoćete da se mi vozikamo, onda mogu da dođem - rekao je Kalinić, smejući se. 

 

 

 

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading