PEDOFILIMA I DO 40 GODINA Predložene izmene zakona, oštrije kazne za nedozvoljene polne radnje
Foto: Shutterstock/Zoka74

Da se predugo čeka na ove izmene, smatraju u Udruženju "Roditelji", a tome u prilog govori i to da je ovih dana doneta presuda kojim je za krivično delo protiv polnih sloboda deteta počinilac kažnjen sa dve godine zatvora.

Pred podgoričkim Osnovnim sudom pre nekoliko dana osuđen je R. S. kaznom zatvora od dve godine zbog produženog krivičnog dela nedozvoljene polne radnje i to počinjenog nad 12-godišnjakinjom.

- Osuđeni je bio u pritvoru tokom postupka od 1. aprila 2021. godine, koji mu je produžen nakon donošenja ove presude, a vreme provedeno u pritvoru će mu se uračunati u kaznu zatvora - saopšteno je iz Osnovnog suda u Podgorici.

Kristina Mihajlović iz Udruženja "Roditelji" ističe da već neko vreme ne mogu da dobiju konkretnu najavu kada će poslanici da se izjasne o izmenama Krivičnog zakona.

- Bojkot parlamenta, politička nadgornjavanja i slično ne smeju da budu preči od zaštite dece. Predugo se čeka na ove izmene - smatra Mihajlovićeva.

Na inicijativu Kabineta Premijera Zdravka Krivokapića od 12. aprila 2021. godine, Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava bez odlaganja je pristupilo izradi Predloga zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, a u cilju maksimalnog pooštravanja kazni zatvora zaprećenih za krivična dela protiv polne slobode koja su učinjena prema deci i nemoćnima.

Izrađeni Nacrt zakona stavljen je u redovnu zakonodavnu proceduru i Vlada je u najkraćem roku te izmene prosledila Skupštini kako bi se o njima raspravljalo i glasalo.

Predloženim izmenama i dopunama obuhvaćena su sva krivična dela protiv polne slobode koja za zaštitni objekat imaju decu i nemoćne. Za sva od navedenih krivičnih dela predloženo je usvajanje strožih kazni zatvora. Posebno, za krivična dela silovanje, obljuba nad nemoćnim, obljuba sa detetom i obljuba zloupotrebom položaja predložena je mogućnost da učinilac nekog od tih krivičnih dela bude kažnjen kaznom zatvora u trajanju do četrdeset godina, što je ujedno i najstroža kazna koju domaće krivično zakonodavstvo predviđa.

ZA TRI GODINE 12 PRESUDA

OD 2018. do aprila 2021, prema podacima Sudskog saveta, doneto je 12 pravosnažnih osuđujućih presuda za nedozvoljene polne radnje, od kojih se pet odnosi na krivična dela učinjena nad decom. Isti podaci pokazuju da je minimalna izrečena kazna za krivično delo nedozvoljene polne radnje u tom periodu bila četiri meseca, dok je maksimalna iznosila četiri i po godine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading