MILIONI GRAĐANA ŠIROM EVROPE OČAJNIČKI TRAŽE SPAS Vrtoglavi rast cena energenata obara standard Evropljana
Alo!Rajko Ristic

Rapidni rast cena gasa, struje i goriva sve više ugrožava životni standard građana, pa zemlje članice Evropske unije traže od Brisela zajedničko rešenje za ublažavanje troškova za energiju.

Predloženo je više oblika podrške i građanima i privredi. Grčka se, recimo, zalaže za ograničenje cena na nivou Unije.

Grci se suočavaju sa najvišim cenama energenata u poslednje četiri decenije. Derivati su sve skuplji a cene struje i gasa, prošle godine porasle su više od 70 odsto.

"Svuda moram da smanjim troškove. Stvarno ne znam kako, ali moram. Ponekad radim tu i tamo poslove, samo da zaradim 40 evra, dovoljno da rasteretim svoju porodicu troškova. Tih 40 evra pomaže", kaže studentkinja iz Atine Kostandina.

Terapeut Jordanidis se takođe žali da je sve poskupelo od stanarine, hrane do energenata.

"Sve je poraslo blizu 1.200 evra mesečno. Teško je. Na primer u Grčkoj se 700 do 750 evra smatra visokom platom", objašnjava Jordanidis.

Grčka je na subvencije za struju i gas za domaćinstva i preduzeća, od prošle godine potrošila gotovo četiri milijarde evra. Vlada ocenjuje da je teret sve skupljih energenata neodrživ za građane, pa od Brisela traži brzu reakciju da se zustavi dalji rast. Merama koje preduzimaju, kažu, mogu samo da ublaže trenutnu situaciju.

"Pripremamo mere za najugroženije, ali i za srednju klasu. Nadamo se da ćemo sa dodatne dve milijarde dolara doneti olakšanje za 3,2 miliona ugroženih građana, ali i domaćinstva koja manje zarađuju", ističe grčki premijer Kirijakos Micotakis.

Sa gotovo istim problemima sučavaju se i ostale članice Unije

Skupi energenti podižu cene i guraju inflaciju i u najjačoj evropskoj ekonomiji, Nemačkoj - pa potrošnja slabi. Podaci nemačkog Saveznog zavoda za statistiku, pokazuju da je cena gasa od 2020. uvećana dva i po puta, a struje 150 odsto.

"Očekujemo da će se cene grejanja, gasa i struje udvostručiti ove godine, što znači veliki, dodatni trošak za naše građane. Nažalost, mnogi nisu shvatili koliko je to stresno. Ako ljudi troše previše na energiju, to znači smanjenje potrošnje za sve ostalo, osim za energiju", smatra predsednik Nemačkog udruženja potrošača energije Albert Peters.

Još nije završena ni grejna sezona a članice već prave planove nabavke gasa za sledeću zimu. Prema odluci koja je doneta na nivou Unije, sve zemlje su se obavezale da do oktobra gasom moraju popuniti 80 odsto svojih skladišnih kapaciteta. A s obzirom na cene gasa to zahteva ogroman novac.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading