EVROPA U PANICI Kriza kuca na vrata mnogim državama u EU: Smanjite grejanje, obucite tople čarape!
Alo

Termostati se, odlukom vlade, spuštaju za dva stepena Celzijusa u zvaničnim institucijama u Holandiji kao način da se smanji potrošnja energije.

Vlada je poručila da želi da pruži dobar primer, izvestila je u subotu holandska novinska agencija ANP.

- Naši računi za energiju rastu, moramo da postanemo manje zavisni od gasa iz Rusije i želimo da se borimo protiv klimatskih promena - navela je vlada u pozivu naciji za uvođenje mera štednje energije.

U novinskim oglasima i putem internet kampanje građani su pozvani da grejanje u svojim domovima podese na najviše 19 stepeni Celzijusa.

„Obucite toplu jaknu ili džemper, čarape i papuče, a ako ostanete kod kuće, možda se termostat može smanjiti za jedan stepen“, savetuje vlada građane.

Nemački maloprodajni gigant REWE, koji u Austriji drži i „Bila“, „Bila plus“, BIPA i diskont „Peni“, najavio je poskupljenje pojedinih proizvoda, a i „Aldi“ je saopštio da je prinuđen da podigne cene. Trenutno smo suočeni sa velikim brojem rastućih troškova za sirovine, energiju i logistiku, rekao je portparol nemačke kompanije REWE grupe, objašnjavajući najavljena povećanja i najavio da će meso, kobasice i puter od ponedeljka biti „znatno skuplji“.

U nekim delovima Italije hleb, ulje i druge osnovne namirnice poskupeli su još pre desetak dana, u Nemačkoj se najavljuju mere štednje, a gorivo je skoro u svim zemljama poskupelo.

Stala proizvodnja u Hrvatskoj

Predsednik Uprave Brodosplitskog brodogradilišta Tomislav Debeljak najavio je da kompanija obustavlja proizvodnju, jer su sankcije Evropske unije Rusiji prouzrokovale blokadu 60 miliona evra vlastitih sredstava. Zbog svoje veličine, koja nadilazi mogućnosti hrvatskog bankarskog sistema, Brodosplit je finansirao izgradnju dva broda sredstvima VTB Evrope, banke u ruskom vlasništvu sa sedištem u Frankfurtu, objasnio je Debeljak za Hinu. Situacija u kojoj se nalazimo izuzetno je dramatična jer je VTB obustavio sve dalje isplate svih kredita zbog situacije u Ukrajini koja nas je blokirala, rekao je Debeljak, prenosi portal Indikator ba. Prema njegovim rečima, proizvodnja je obustavljena dok se ne reši komplikacija, a do tada će radnici raditi pola radnog vremena.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading