epl
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Kada je Epl (Apple) najavio ajfon (iPhone) davne 2007. godine, Stiv Džobs ga je nazvao "revolucionarnim proizvodom" u kategoriji telefona, za koju je, inače, rekao kako "treba ponovo da se izmisli". Dakle, američki genije očigledno nije bio zadovoljan tadašnjom ponudom.

Sada, skoro dve decenije i 42 modela kasnije, ajfon je jedan od najpopularnijih telefona na svetu. Pritom, sam brend je doprineo da kompanija Epl dostigne ono što niko do tada nije: tržišnu vrednost od 3 biliona dolara.

Pre neki dan je i Majkrosoft doživeo svoj "istorijski trenutak".

Sve u svemu, Epl je dosad prodao više od 2,3 milijarde jedinica ajfona i ima više od 1,5 milijardi aktivnih korisnika, prema istraživanju Demand Sage-a, piše CNBC.

Originalni ajfon, lansiran u junu 2007. godine, ekskluzivno se prodavao za 499 dolara.

- Investitori su bili optimistični u pogledu uticaja ajfona na Epl - rekao je Džin Manster iz Deepwater Asset-a i dodao:

"Prvi podaci koji su izašli iz AT&T bili su razočarenje u prvih nekoliko dana prodaje. Sećam se da sam razgovarao sa investitorima posle tog prvog vikenda, i opšti osećaj je bio da je ovaj proizvod, citiram jednog investitora, u startu mrtav".

Nokia je bila broj 1

Međutim, Epl je prodao 1,4 miliona ajfona u prvoj godini lansiranja, sa 80% ostvarene prodaje u četvrtom kvartalu. Iste godine Nokia, proizvođač legendarnog modela Nokia 3310, prodala je 7,4 miliona mobilnih telefona samo u četvrtom kvartalu.

Nokia je viđena kao nezaustavljiva, nenadmašna. Investiciona zajednica je to, uglavnom, shvatala kao prepreku za probijanje Epla na tržištu - rekao je za CNBC tehnološki reporter Kif Lesving.

KAKO JE AJFON POSTAO NAJPRODAVANIJI: Bio je presudan ovaj trenutak da pobedi Nokiju

Foto: Pixabay

 

 

Ali, stvari su za Epl počele da se menjaju 2008. godine, kada je pokrenuo App Store, koji je pomogao podsticanje novog talasa modernih tehnoloških kompanija, poput Ubera, i stavio Epl na mesto ispred konkurenata.

App Store je omogućio da vaš telefon postane mnogo više. To je bio element, taj uvid koji drugi proizvođači telefona nisu videli da dolazi - rekao je Manster.

U godinama nakon uvođenja App Store-a, Epl je zabeležio povećanje prodaje i označio veliku prekretnicu u svom poslovanju, sa više od 50 miliona prodatih jedinica 2011. godine, uz pomoć modela Ajfon 4s. Do 2015, Epl je prodavao više od 200 miliona ajfon uređaja godišnje.

- Mislim da nema sumnje da je ajfon postavio standard koji su od tada pratili skoro svi telefoni - rekao je Mark Veber iz Muzeja istorije kompjutera. "App Store je bio ogromna stvar, a Android je u osnovi pratio taj model sa Play Store-om", piše Telegraf.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading